Tuesday, March 25, 2008

Land of Karo

North Sumatra

Sipisopiso is a waterfall near Tongging, 24 Km from Kabanjahe on the northwestern tip of Lake Toba. The name Sipisopiso means "like knives". Sipisopiso is visible from the vantage point at Tongging, where you can also enjoy scenic views of Lake Toba. I can feel the fresh cool mountain air! grgrgrgrgr

Sipisopiso Waterfall emerges from an underground river in the Karo plateau and plunges 120 meters (some sites put it as 110m) off a sheer cliff into the ravine below. I photographed Sipisopiso from the vantage point at Tongging, but unfortunately it was a heavy mist that morning. You hardly can see the the facinating flowing waterfall....

34 comments:

Mak Su said...

wow..... nama tempat tu sangatlah easy to remember

Sharifah Hassan said...

Salam,

mengingatkan saya pada Air Terjun berlapis-lapis di dinding bukit semasa di Gunung Kinabalu...

Memang satu nikmat bila kembali ke alam!

muadzlife said...

cantk sekali...
dan nyaman nyaaa

Kema said...

salam,

sure nyaman!

umi_e said...

Bila kak e baca n3 dia tentang Medan, mengembalikan nostalgia...(lebih 20 tahun dulu)
errmmm teringatlah pulak kenangan masa ke Lake Toba bersama my hb (masa tu sedang bercinta hehehehehe)

*** kak e cari cat scratcher tu kat pet shop sini takde ler... pergi kat Mega Mall yang besar tu pun takde tau... beritahulah kedai mana kat Kuching tu...

blackpurple @ jowopinter said...

Gambar cantik, tapi sebab tutup muka, jadi kuranglah cantiknya.....

TokNabe said...

Permandangan nampak nyaman, cantik, orangnya macam hensem gitu tapi sayang mukanya jadi gitu... dah langsung tak hensem... ahak..

Tapi yang sebenarnya.... sejuk mata memandang permandangan tu... bukan orang yang ada kat situ.. hahahaha

yginsaf said...

waduh! ada kabus nyer sekalih pak!

zino said...

kenapa macam ada kertas tertempek kat muka tu hehe.. terus hilang kesenian gambar tu hehe

Jie said...

cantik tempat tu...

lebih cantik kalau org tu...hilangkan pelekat muka..he he he

kawaii_desu said...

cantik...
tapi tak gayat ka?

Masy said...

waaa siap berkabus! masa sy pegi xde plak kabus², itu pun dah sejuk. trtrtrtrtrtrtrttrrtrtrrrr~

Rush Murad said...

dulu, pernah sampai ke sana.... siap turun ke bawah dgn curam yang berlumpur dan licin semata-mata nak ambik gambar dgn view yg cantik :) memorable betul journey dari lake toba to this place....

aNgRiAni said...

apa ker nama itu bagai nak tergeliat lidah riani nak menyebutnya...perghhhhhhh!!!! tapi tantekkkk laaaa...

achik said...

bestnya.. :)

waliz said...

i've been here too..wish i can go again...maybe next time...:D

Sastri said...

tak sampai lagu ke sana woooo... huhuhu... tapi nampak cantik, dan pastinya sejuk ek...

rizal said...

wahhh..seronok tgk pemandangan tuu.. rasa cam tempias2 air terjun tuuu keluar laakk kan skrin komputer ni..hehehe.. eh eh.. postcard sana atau bookmark kat sana cantik2 takk? (hehehehe)

simah said...

even d mist is beautiful... wahhh berjalan lagi yea adik ni...ni part of the job ker saja saja jalan for the fun of it?


love the pics u posted here.... bila datang sekali sekala kat sini... i know that nice photos awaits me here! keep the camera clicking adik! :0)

WanHidayat said...

Salam bro...bila plak nak sampai sana...pencinta alam...hehehehe

cikgu jawe said...

uih. kenak kitak tampal kertas di muka ya?

pernah pergi medan dulu. tak ingat ada pergi ke tidak air terjun sipisopiso nih.

nice pic bro!

Kasawari said...

wah tinggi eh air terjun tu... ,mandi pun sodap tu kat bawah..

aduhai.. bila ler penyanyi AMUK ni nak buka topeng.. yeh yehhhhh!!

Azzam Supardi said...

Wo! Terkesima aku tengok air terjun tu.

Inah said...

lawanya air terjun..mcm model plak :)

AbGJaS said...

Salam Arsaili,
Waduh! Lumayan sih kerna bisa nyampe ke sana..

Aku ini kapan ya...

hafiz238 said...

terbelit lidah nak sebut nama tu. masih di Indonesia ker ni....

cendawanintim said...

lor...sangat sejuk kan tempat tuh...sangat menarik ciptaan Allah...tapi saya gayat ler..takut tengok kebawah..

Aziz Laikar said...

Whoa... that place is so beautiful!

Gosh... i need a holiday!!!! Waaa....

lindosh said...

bro.. sila sambung tag saya ok ;)

MULAN said...

nature, nature... waterfalls, all so bee-oo-tee-pooool...

Anul said...

aik..kena tag pulak..ahaha

Yo arsaili...yg hang hitamkan muka ngapain..ahaha..beshnya gi melancong ke tampat camni...mmg worth the money org kata kalu aku gi

pandagumuk said...

cunnnnnn.

faisal said...

huhuu, cantiknye..bleh pengsan kalau tengok ni dpn mata,huhu..subhanallah..:)

Aleeya said...

view cantekkkk...nasib baik pegi nak balik ekk..takot2 pegi takmo balik jer..maklumle tempat cantek kan huahuahuaha