Sunday, June 08, 2008

Diospyros - Food of the God
Brastagi, Medan
Alhamdulilah after struggling for few weeks, I managed to complete my task. I managed to key in all the data, I managed to complete all the grant application and now I need to sit and read all about statistic. I just need to refresh my mind with all the boring stuff so call statistic. On top of that, I need to prepare some document and contact few people for my next assignment. My boss will be away for almost 3 weeks, she has to go to Alice Spring, Adelaide then New York. I will then travel once she come back.

Last week my sis and her soldiers went to Persimmon farm which is not far from our house. She brought back very nice and sweet persimmon. I get to know this fruit from my mum when I was a kid. My mum is very fanatic to 3 types of fruits; rambutans, water melon and persimmon. By then, my mum called persimmon as "buah Kasmak". But when I was in UK, people call it Sharon fruits. In in this kangaroo land they call it persimmon. When I was in Medan, they call it Pisang Kaki. The first time ever I saw persimmon tree when I was in Brastagi. Ancient refer this fruit as 'Food of the God', have lead to it classification in the genus Diospyros of Ebony family. Dios - God, pyros -grain or food.

40 comments:

TokNabe said...

That fruit look like 'buah cupu'. Masa muda boleh dibuat sambal dan bila masak boleh dimakan begitu saja. Rasanya masam2 manis.

Hafifi said...

rambutan..fuh! dah lama xmakan..antara 3 yang disebut, hannya satu yang sllu d makan yakni watermelon..

UncleJ said...

kalau kat pasar malam sini jual buah tu harus tak laku..org tak reti nak makan pun persimmon tu...

dulu2 je agak popular buah pisang kaki ni...dont know the the nutritional value of this "food of the god"..mesti byk khasiat tu..

diya said...

buah kasmak? uhu. tak penah dgr pon sblm neh. best tak buah tu?

Penoreh Getah said...

salam kenal-kenal juga ya..

mcm buah sentul dimensinya..

shopforshoppers said...

Dah tua2 nie baru tau yang persimmon ngan pisang kaki tu adalah sama..

hUmmY said...

hahahaha!

pisang kaki tu persimmon ke?

baw tao!

:))

bes!

memasam manes!

kat kg ade pokok tu beso!

hiks~

cendawanintim said...

memang banyak pisang kaki nih kat pasar basah medan kan...

anyway, ni first time tengok pokok dia..

Masy said...

mak sy pon suke buah pisang kaki ni. sedap gak. bijinya cam ciku tp isinya licin lg.

pegi Medan aritu pon beli utk mak :)

MZ said...

mistikal nye nama. apa nama lain selain pisang kaki?

kuncop said...

ermmm...
kuncop pun suka buah kasmak ni.

fusarium solani said...

kesemak,kasmak, persimmon,pisang kaki adalah nama panggilan buah ini,
pertama kali tengok pokoknya.

buah cupu kata tok nabe itu sudah kira buah nadir, akhir sekali saya ketemu pada dekat akhir 80an! budak yang dok betul-betul kat kampung je yang tahu pasal buah ni.

kesemak selalu dikeringkan oleh orang tionghua..buah segar agak mahal. sebiji lebih dari dua ringgit!

zino said...

kalau kat malaysia panggil apa tu..

wan said...

tak pernah makan :)

nama pun baru first time dengar..

nak carilah buah ni kat pasar

axim said...

kalau nama pisang kaki pernah dengar tapi rasa tak pernah...between,aku bukan lah pencinta buah buahan...tembikai jer aku suka..hehe

Jentayutiara said...

sedap bila dikeringkn...

Kak Lady said...

Salam arsaili...kak lady ni biar pun dah berumur lebih 40an...tapi masih belum teringin nak makan buah pisang kaki tu...sedap ke?

MULAN said...

the best kasmak yg saya pernah makan ialah di vietnam.. kecik ada, besar ada, sederhana pun ada.. manis gila..

CikguZue said...

biasa tengok kat kedai, tapi tak terasa nak makan. mungkin sebab mahal sungguh harganye. baik beli rambutan.hehehe....

zura lias said...

secara jujurnya..sy x penah dgr nama buah nie hatta nama pisang kaki sekali pun..enak tak?

en_me said...

gitteww.. first time dengar pisang kaki..

TokMoh said...

Salam Arsaili.Wah...sdp buah pisang kaki tu.Tok sekarang dok tunggu buah durian & manggis masak.Pokok tepi rmh ada berbuah tapi x byk.

KAMATO said...

Memang sedap persimmon itu, tapi dalam banyak2 tempat rasanya tak lawan buah 'kaki' di japan

tintaHati said...

Kalau dapat yang manis memang sedap...tu kegemaran tok saya..

Mr Ah Fa said...

haaa...persimmon?
Terima kasih singgah2 blog Mr Ah Fa itu ye :-D

Jie said...

byknya i need...i need...moga dipermudahkan.

waliz said...

persimmon also my fav...expensive fruit! tht day in jusco its almost RM4 perpiece...telan air liur je la...

Mak Su said...

wahhh, naper ya dipanggil food of the god? tentu ada sejarah menarik, ek?

myfisol said...

rare fruit camne memang agak sukar nak dpt. kat tempat saya ni...tapi pernah merasanya..not bad..

shaifulsafar said...

thanks 4 visit my new blog..

sometime we must thinking out of box even we still in the box...

so, we already have or can do preparation for the future life (when we exit from the box)

Ezad said...

syok la jln2. jauh berjalan luas pandangan

Abang Long said...

Salam hormat buat arsaili.

Food of the God .... wow ! Apa rasanya ya ?

hairieusoff said...

tak lama lagi musim pisang kaki la ...yum yum sedap...

indera kencana said...

Ya.. betul kata TokNabe..
Buah tu kami panggil buah curupu atau buah cupu..
Masih ada kat dusun ayah saya...
Tak tau la pulak kalau persimmon kat Australia rasa dia lain pulak...

blackpurple @ jowopinter said...

Tak pernah jumpa secara langsung, apatah lagi merasanya. :)

NuRuL said...

salam bro..
owh..gini rupenye pokok pisang kaki nih..
famili saya sangat suka buah nih..kalo beli pasar malam bleh murah lagi..tp biasa chinesse saje yg jual buah nih.
Mula2 dulu memang rasa cam pelik jer..tp dah rasa..wah..memang sedap lar..sampai tiap2 minggu kitorg beli.

achik said...

saya panggil pisang kaki.. :)

de_kerinchi said...

salam arsaili,

Food of the god ...interesting name...Its Feel like tomato though, it is called the Persimmon Fruit or Buah Pisang Kaki in Malay which literally means Banana Foot Fruit, ..funny ..hihihi

Muhammad Azli Shukri said...

makanan yang berkhasiat..

ad3ck said...

persimmon neh bahase melayu nye pe? ade kat malaysia ke? ;p.