Wednesday, September 17, 2008

Night and the city
Kings Park. Perth City Western Australia
Last few weeks, I went to Kings Park to shoot some photos. I just want to share with you guys how's Perth city at night. The evening is capped off with views of the dazzling lights, bright neon signs and traffic stock.
Since we are already halfway approaching syawal, all the bright neon remind me of home. It is the annual event to light up oil lamp or pelita starting on malam tujuh likur. The neighbours will do the same things. Its really happening. I still remember the excitement I had when I was a kid... lighting up the pelita and also playing the fire crackers. Umm wish I can celebrate raya back in Malaysia. I plan to light up the pelita here but still looking for pelita...ahahaha. Or else I need to be creative about it. I dont want my two nephews to miss the event. At least they can cherish every moment they have been given for time is passing by.

59 comments:

meen said...

pasang lantern sajalah arsaili hihihi...

selamat sahur..

dilaOHdila said...

shuntek bandar perth. shuntek angle dan gambarnya jugak:-)
Monggo mamper nang omah ku YO
adios

shafa said...

Kl dekat kampung memang meriah...tak ingat punya meriah..ada plak sedara mara...huhhhhuuuuu meriahnya..x sabar2 nak balik ni.

cikdinz said...

kena kirim pelita dari sini. tapi minyak tanah ada ke jual kat sana...hehehee...

fusarium solani said...

Arsaili,
Guna tin susu ajelah. Sumbunya dari jurai mop lantai tu. Eh, kat sana ada buluh hidup tak?

Dua tiga hari lepas ada ke Ampang, melawat lokasi pengambaran, berjumpa dengan satu lokasi Kuala Lunpur dapat dilihat dari puncak bukit (atas sedikit dari bukit belacan). Macam gambar inilah, cantik.

en_me said...

chantekkks kannns perth ittewww.. me was there.. windu weiii

rizal said...

great pic bro..

alamak, tension sungguh dah post lepas tu hilang sebab sambungan internet yang teruk.. tak pa bulan ramadhan banyakkan bersabar. huhu..

bercakap tentang pelita.. ohhh syahdu. tu memang menjadi tugas semasa kecil untuk memasang pelita minyak tanah. lebih syok bila waktu sahur, tengok pelita masih menyala berkelip2 kena hembusan angin pagi - syok aja masa tuu tengok pelita pagi2 waktu sejuk2 lepas sahur.. huhu..

CT said...

Beautiful Night Scene...jadi tahun ni tak balik raya kat kampong laa?

Kasawari said...

wah lawa ek di king parks tu.. bila lah nak lepak2 situ ek.. he he

alah bro.. takder pelita.. guna lilin jer bro.. pasang keliling rumah.. pastu cari buluh.. main jer meriam buluh.. kasi meletop bunyi meriam buluh di Perth tu.. he he

Penoreh Getah said...

nice shot.. :) plan to get new camera soon..

aku dulu bikin pelita guna tin susu + kain buruk..

Masy said...

pelita skang ni bkn ke dah murah ehhehe.. takpun buat je pelita punjut ke hape namanya yg dlm buluh tu..

Mak Su said...

ada dorang jual pelita ker? lampu kelip2 pun bolehlah kot.... :p

jeff said...

nak pasang pelita tak kena mintak permit dari authority dulu ke ? hehe

simah said...

go for it! hope u will find the pelita...it is always good not to have the lil ones miss the culture we r a part of no matter how far....

with that in mind...masa akak balik mesia ari tu..i even bought tempurung yg diikat dgn tali (kita selalunya racing) n lastik dari kayu so that my kids can play...bila duduk jauh jauh baru kita sedar petapa pentingnya the connection to even the simplest things of our lives back home kan?

MULAN said...

kami ni nama je kat msia tapi compound ni tak kasi main bunga api pun..

prrgghh.. ni kes bebudak main mercun la ni.. bunga api kan kecik je..

suara said...

Salam arsaili...
Balik laaa... balik laa... rugi tak balik tau. Suasana malam tujuh likur kat kg tak mungkin sama dengan kat sana.

izman said...

there are no place like home.

tak balik malaysia ke? siannya!

our prayer with u.

hUmmY said...

ahahahaha!

sendri bikin la pacik!

Sastri said...

nice view... haven't been to perth... teringin pun ada... :D

e-leeyana said...

salam...ble d perantauan, tgk apa pn yg dibayangnya seumpama di kg halaman....xpe, sabar la ya...kamu di sana menggalas tanggungjawab...

n i think u should b creative 2 design ur own 'pelita'...kalau berjaya, jgn lupa kongsikan d cni ya....

p/s : 1st time ke blog kamu...salam ramadhan

TokNabe said...

wow.... terpesona dgn kecantikan perth waktu mlm. So tahun ni cam ner..rayanya di..?

faridmw said...

salam.. selamat berpuasa... seronok tak raya dkt sana,, banyak perbezaan tak dgn di malaysia?

kadok said...

u still can trying using bottle to do the pelita. bottle dgn sedikit kain sebagai sumbu..baru ada feeling bro...x balik malaysia ehh raya?

y4ku24 said...

Salam Ramadhan
I am new to your blog. Salam perkenalan.
I see that you are residing in Perth. Working/studying there?
Perth looks very beautiful at night. Harap dapat ke down under satu hari nanti. :)

Akak said...

Salam Arsaili...

Apa khabar. sihat ke?

Cantik gambar tu!!

Hazia said...

Salam,
Interesting puasa experience in Australia:)

Hope u don't mind me linking to your blog.

etomyam said...

Umm wish I can celebrate raya back in Malaysia. I plan to light up the pelita here but still looking for pelita...ahahaha....

salam bro, sabar, tak lari Malaysia di kejar, laa ni pelita dah habis jadi PELITA NASI KANDAR...wish you the blessed eid this year

zino said...

nak kena impot pelita dari KL tu ..tapi orang KL pun tak pasang pelita pun hehe

cendawanintim said...

ari tu balik mesia, naper tak wat balik skali..

minyak tanah nak cari katner plak tu??

beli lampu lip lap aje laaa...meriah gak kan...

Pape pon..jaga diri.

kawaii_desu said...

wow the beauty of urbanisation...

betul tu, use tin susu la
selamat hari raya

echah_syed said...

antie raye kat kk.thn depan raye kat perak :)


dah balik sarawak ke?

tahun ni raye KL or sarawak..

takecare.

thafiexq said...

di hari raya... terkenang daku kepada si dia... hahaha
sedey tak sedey tak?
saje je kan..
nah ketupat cyber untukmu

Superb GURU BaniHassim said...

susahnye hidup di perantauan kan??
segala bende yg bulih mambangkitkan nostalgia tu sume xde, xjumpe...

hujan batu ngeri orang, hujan batu negeri sendiri..

simah said...

adik..salam aidilfitri dari kami sekeluarga di istanbul..maaf zahir dan batin yek... :0)

CT said...
This comment has been removed by a blog administrator.
CT said...
This comment has been removed by a blog administrator.
waliz said...

selamat hari raya arsaili...!

nasazfrog... said...

semoga kalian bahagia k,,, slamat hari raya... yok dtg umah.. :)

Mak Su said...

hari ni (22/9) ada awards utk kamu, meh ler amik kat blog saya... :)

tasikmerah said...

aduhai santeknye...

tintaHati said...

dah dipenghujung ramadhan pon. mg kita semua ibebaskan dari api neraka.

BTW, cantek gambar itu. :)

harapanku said...

hidup yg bz berlari2 smbil mengambil sekeping gambar...

axim said...

chomelnya gambor!!!!

yonna bebot =) said...

hehe..
hope ur nephew dapat la rasa
suasana raya tu.
hehe..

hujan emas di negeri org..
hujan batu di negeri sendiri..
hehe..lagi baik kt negeri sendiri :)

btw,
nice pic bro :)

shafarina said...

Make a pelita, ala2 chinese lantern tu pun takpe. Use any can and decorate as you wish.

Rindu kampung halaman :)

Aziz Laikar said...

So sad..... Selamat hari raya bro

zura lias said...

selamat berpuasa n selamat hari raya..kalo tetibe pasang pelita bentuk masjid kt situ..agak2..dpt masuk front page newspaper kt sane tak?

sakurasa 2 said...

Selamat menyambut Aidil Fitri, maaf zahir dan batin.

kuchalana said...

what a nice view..

anyway..

Selamat Hari Raya

Maaf Zahir Dan Batin

Ole..

NBB said...

cantik pemandangan. teringin nak pegi sana. selamat hari raya arsaili. maaf zahir batin.

theconfused said...

sabor2... kalo tak dapat pelita, pasangler lampu lip lap lip lap... heheheh

myfisol said...

salam,

so camne?...dah dapat ke cari pelitanya..hope you do..

| a t i q a h | said...

Selamat beraya di perantauan yeh encik Arsaili. =)

viruspadu said...

Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin, Dari VP, Laloque dan Nisa...

peace! :p

Mr PenyuBiru said...

Buat arsaili,
Dikesempatan ini aku ucapkan
Slmt Hr Ry Mf Zhr & Btn,
Semoga ceria di Aildilfitri.
Peace ya! :)

muadzlife said...

salam aidilfitri...

chinta said...

I wish I am in Malaysia right now with mak and abah in kampung..:(

wish you selamat hari raya and maaf zahir batin...

azlan shah said...

Salam Aidilfitri...
Sambutlah dgn penuh kesyukuran..:)

de_kerinchi said...

Assalamualaikum w.b.t.

Selamat hari raya dan maaf zahir batin dari saya sekeluarga...

semoga diberkati Allah s.w.t