Friday, October 17, 2008

Please...give me back the Syawal spirit!!!!

video

Open house 1


video

Open house 2

Salam syawal to all my friends..sorry for my absent in this blogging world. The same and traditional excuse is of course Im busy. Im really tight with my work. I have to prepare for my presentation in Chiang Mai and my boss want it to be ready this week. I had been working like a dog to finish it but at the same time I have to settle my other job too. Sometimes life is all about work work work. Well, nothing is easy in life and to achieve our dream its all need to pay off with hard work. I will try to spend time to visit you guys...since I cant go for physical visit for syawal..so I have to do it virtually..ahaks. Enjoy the clips above....my visit to the open house at the beginning of syawal. What can I say, Syawal abroad is much happening as compare to Malaysia. I think the main reason is because you are away from home and visiting friends is consider a must. You treat your friends like family here. When I was in Malaysia, I keep on wondering why neighbours, freinds or even relatives didnt come to visit...during my childhood, people just simply come, they dont wait for open house or they dont have to think twice about it. The door always open for the guest. But now people prefer to stay at home watching tv or go for holiday. Please give me back the syawal spirit.. I dont want my grandchildren to lose their identity, their faith, their boundary.....

41 comments:

Mr PenyuBiru said...

wah! siap taruk video lagik.hehe..

Slmt Hr Ry Mf Zhr Btn ya. :)

zura lias said...

kalo beraya cara virtual..duit raya nak real ek..ehhehe,...

en_me said...

len dulu len sekarang bro.. hope u enjoy ur raya oversea itteww.. bestnyerrr

pandagumuk. said...

nak raya macam dulu2 jugak.isk.

PENDEKAR said...

Skarang pun best jugak raye, cume makin dah nak tue nie tak de duit raye lagi u jer yang tak best....

;-)

Selamat Hari Lebaran

hUmmY said...

meh alamat!

nak dtg beraye!

:">

kawaii_desu said...

looks enticing

but i aree with u

izman said...

arasaili, i agree with u. nowadays, people waiting for invitation to come to our house, even our neighbour. what a shame!

Masy said...

samat ari rayaaa..

kat umah sy, raya kedua kitorang round d world.. i mean, g umah sedara maralah ehehehe sekitar melaka je. ada jugek kan.. ritual activities during raya gtu hehehe

TokNabe said...

Perubahan minat, budaya, resam kekadang mengikut zaman. Dulu lain, sekarang makin lain. Seronok kalau suasana raya mcm dulu2.

Memang bz ye bro.. Selamat Hari Raya.

suara said...

Bila ziarah nak kena di jemput, itu macam keikhlasan dah terhakis.

CT said...

Arsaili said: “I dont want my grandchildren to lose their identity, their faith, their boundary.....” Na'uzubillahi minzalik! InsyaAllah jika kita semua ada kesedaran dan terus membimbing mereka dengan berlandaskan ajaran ugama dan terus berdo’a…mereka tak akan jadi begitu…we just do our best and the rest is up to Allah!
Entahlah sekarang ni orang kita dah macam2…banyak sangat terikut2 budaya lain. Nak ‘Open house’ lah…nak kena jemput dululah…eh macam2! ‘Open house’ tu budaya sapa eh? Ada yang terikut2 sangat nak jadi macam ‘orang puteh’…tak kira baik atau pun buruk…takut dianggap kuno kalau tak ikut…action klas konon…tapi yang ada tu cakap English pun tak tau! Mungkin ramai yang tak sedar ‘Orang Puteh’ tu sebenarnya kagum dengan budaya dan adap resam kita yang semakin pupus. Just my 2cents!

CikguZue said...

selamat hariraya,
yg penting, nilai persaudaraan itu tidak dilupa...walau di mana2.

Kema said...

salam eid :)

video tu tak leh tgk :(

Penoreh Getah said...

salam.. aku nak rasa e-ketupat kamu bro..

axim said...

hi bro..i'm back.!!

:)

pharmy53 said...

betapa kita merindui zaman kanak-kanak yang lalu. I like your phrase...kembalikan semanagat syawalku...begitu indah sekali..

Mak Su said...

saya pun lebih suka suasana di mana org berziarah tanpa menunggu open hse, tapi tak tahu ler, macam dah jadik alah bisa tegal biasa, org cuma melawat2 kalau ada jemputan open house waima saudara-mara sendiri :(

kadok said...

betul tu arsaili..tp budaya open house tu ada dikota metropolitan sahaja..dikampung2..masih mengamal kan adat ziarah menziarahi...tapi takut juga..budaya tu akan pupus...

etomyam said...

man, I missed this blog so much...steady bro, see you around

MULAN said...

betol tu.. awat raya kat msia ni suram je..?? lagi seronok masa di vietnam sebelum2 ni..

BurungBelatuk said...

beraya? no gomen la bro...tapi kat cni lebih banyak yang tercampur dgn budaya berbanding apa yang ada dalam Islam itu sendiri.

Neeza Shahril said...

masa belajar kat US dulu pun, neeza pun rasa cam tu. Kalau tak visit kawan2, tak beraya lah jawabnya.. makan macam2.. syoknya laaa..

Aleeya said...

meh turun kg den kat kampar, letih wooo beraya ikot mak abah konvoi dari pagi sampai ptg he he

mamalisa said...

salam.Thanks for drop by to my blog.Nice blog, lot of pictures to share..i hope one day i boleh visit perth.Last time when to sydney.

drzeze said...

salam aidulfitri sekali lagik,
wah!memang best beraya hingga sebulan.Dan rindu pada lemang yang terlupa nak jamah di hari raya dulu tu.Sekarang mana nak cari?

faridmw said...

salam... beraya lah sakan2.. kerana raya sebulan hehehe,,..

CritiCalThinKer said...

salam kenal jugak incik..

cendawanintim said...

betul, sekang ada open house baru nak pegi kan, tapi kat kg. mana ada open house gitu..yang sedara mara memang datang bertalu2...nak2 kalu kat umah parents, hari2 meriah tetamu....rasa cam tak cukup gelas nak idang dahhhhh!!

Mr Ah Fa said...

kikiki, faham tu, semoga kita semua tetap kekal dengan identiti Melayu Muslim ni ya :-D

cikdinz said...

buring sket lah raya tahun ni...

kuIna Jentayutiara said...

ur rite bro.. now zaman berubah etika pn dh berubah... evrydy stay at home watchng tv...

e-leeyana said...

spirit2 come to us hehe...semakin lame semakin hambar rayanya atau pn sebab kita dah dewasa???

blackpurple @ jowopinter said...

Dah tua-tua ni, spirit Raya dan semakin luntur.. :D

zino said...

sekarang ni (kat KL) nak tunggu openhouse baru nak beraya kalau tak tak ada sape nak datang pun..

tak macam di kampong.. rumah sentiasa terbuka..

meen said...

salam syawal arsaili..

semua masing2 bz je lepas raya ni kan..apapun, check out for my new url tu ekk

Beruang Madu said...

Betullah tu kan... semangat Syahwal macam dulu dulu dah tak wujud lagi... sedih lah jugak... kat bandar orang datang beraya atau tahun baru cina atau deepavali macam sama jer...

Superb GURU BaniHassim said...

huhu..
ade gak jiran2 kat sini yg dtg ziarah sesama sendiri..
kat tmpt saye ok je..
kalau kite dtg umah dorg, dorg akan kunjung balas..
besh jugak...

Pak Ngah: said...

:: salam arsaili... trenda saling berkunjung mulai berubah...

:: ada yg memaklumkan..."rumah terbuka saya hanya pada hari raya ketiga tau"...

:: ada juga yg bertanya..."hari2 lain tak boleh berkunjung le ye...tertutup le ye?"...

eedany said...

tinggal berapa hari lagi syawal dah nak habis...huhuhu.

Salam perkenalan dari eedany. TQ singgah blog. Dah link your URL di blog saya...

Selamat Hari Raya & Deepavali.

:)

zal said...

yup.. syawal kat perantauan is so much different... sedih terasa di pagi raya.. tp setakat tu je... the fun... almost every weekend ada jemputan... :-)