Saturday, December 27, 2008

Boxing day ...Maal Hijra 1430

Salam..yesterday was a Boxing day...and a friend asked if I watch a boxing match? err..hang on..its nothing to do with boxing..ehehe. The term of Boxing day is originated from the tradition of putting gifts in boxes for the less fortunate. There is nothing ritual about Boxing Day because it is actually a great day with massive discount by shopping outlets. A big name like Myers or David Jones offered up to 70% discount or what we called price attack.

Perth City Centre, Western Australia

Alhamdulilah tomorrow we will be tuned to the beginning of new Islamic Calender. We will be in the new year, 1430 hijra. If you asked me about my new resolution, it would be very general from year to year. I'm always try to get hold on what being recommended by our Prophet Muhammad;
young before old


rich before poor


healthy before sick


"free time" before busy


life before death...
Im preparing myself for those five forgotten fundamental of life. Maybe out of those five, I had gone through a hell lot of turbulance in the quality of my health. Those experienced really made me appreciate what a good healthy life is, how you can really made a good deed when you are healthy, how you can become a better person when you are healthy, how you can treat your parents well when your are healty..... Therefore this is the best time (when we still young and healthy) for us to make a hijra, hijra from bad to good, from good to better, from better to a great man.


This remind me of my blogger friend, and every time I think about him...I will cry deeply in my heart. He had been tested with terminal illness and by now he lives each day. My doa for him may this new year Allah will grant him Shifa and may Allah cure him leaving no sickness behind inshallah.


Perth, Western Australia


Therefore, I would like to wish everybody Salam Maal Hijrah. May this new year brings us happiness and may Allah shower his continuous blessing on us.

Thanks riel for the card

71 comments:

Neeza Shahril said...

One ustazah of mine here told us that, whenever we make doa for everyone (all muslims), the doa will come back to us.. Thanks for the doa..

Salam Maal Hijrah :)

silversarina said...

Salam Maal Hijrah buat sahabat yang jauh. Semoga kehidupan kita diberkati sentiasa InsyaAllah . Amin.

^aNgRiAni^ said...

Salam Maal Hijrah 1430H arsaili...semoga tahun ini memberi seribu kerahmatan kepada kita semua..Insya Allah :D

de_kerinchi said...

Salam maal hijrah....semoga anda dan keluarga diberkati Allah s.w.t.

hidayah said...

Salam..
Kak Hida berharap agar Arsaili berada dalam lindungan Allah dan kesejahteraan sepanjang hayat. Moga kehidupan di rantauan memberi seribu pengertian dan pengalaman yang cukup bermakna.

Brother Lans said...

Aslkum Bro,Selamat Tahun Baru 1430 Hijriah. May Allah Bless All of Us every minute every second...Wslm Bro Lans

jane said...

arsaili,

salam bro. salam maal hijrah...moga hidup tahun ini lebih baik dari tahun sebelumnya...

etomyam said...

salam bro....sedih...kat TV x der pun ucapan maal hijrah..yg ada asyik selamat tahun baru 2009 jer

DrSam said...

salam,

May your hijrah to the farland doing your jihad will make you stronger and a better person. Wishing you and your family a blissful year ahead.

guru_cikgu said...

Assalamualaikum, salam Maal Hijrah,

Hopefully aur live get blessing from Allah

meen said...

Salam Maal Hijrah arsaili..

Semoga kita semua menjadi Muslim yang lebih baik. Amin

ytmz said...

Salam Maal Hijrah bro Arsaili, Tahun baru, azam baru, moga yang baik-baik aje.

wira nordin said...

salam...
masih di OZ?
bila nak dtg kl lagi?
lama jugak saya menyepi diri..sekarang ni kurang sibuk, kena la ambik peluang ni sebaiknya sebelum sibuk kembali kan?

cendawanintim said...

Salam maal hijrah 1430. May Allah swt bless us always with peace and happiness here and in the hereafter.

Fly said...

salam maal hijrah, dan semoga Allah merahmati kamu sekeluarga..cantik gambar air tu tahniah

jejakalkindi said...

salam maal hijrah to you bro...all you said is just true....

dilaOHdila said...

salam maal Hijrah......:-)

Semoga allah memberikan kesejahteraan hidup dalam diri ini...amin

** Suka spalsh air tuh;-)

kuIna Jentayutiara said...

salam maal hijrah..

hidup nie bertentangan kan...
5 prkara sebelum 5 perkara

atty's said...

selamat menyambut tahun baru hijrah 1430 dan tahun baru 2009 masihi
semoga apa yg dicitakan..akan berjaya utk tahun baru ini..

AL-BIMA SAKTI said...

Aslmk,

salam maal hijrah... semoga sentiasa dirahmati Allah...

CRAZY BEAUTIFUL88 said...

salam maal hijrah dari akak sekeluarga

BalQis said...

Owh...

Now I know what Boxing Day means, hahaha... thank you for enlightening me...

and,

Salam Maalhijrah 1430H, may you regain a better year with taufik and success InsyaAllah...

LannY said...

thanks....Salam Maal Hijrah 1430H wish u all the best abroad :)

skatype said...

salam maal hijrah,,
stay australia ea?
kat area ane>>
syaer sdy kat sner ugk.

manlaksam said...

Salam Maal Hijrah dari Pak Man. Semoga dirahmati Allah selalu.

Sifu Mirza said...

salam Maal Hijra to you bro arsaili..

thanks, syukran jazilan for your wishes too..

may Allah bless your 'jihad'..
insya Allah

Tie said...

Laa..selama ni ingat boxing day tu hari boxing..tumbuk2! He he...memang makcik ni senget sikit..

Salam maal hijrah dari Ganu...

khairaummah said...

salam maal hijrah kembali. moga hari esok lebih baik dari hari ini. hari ini lebih baik dari semalam insyaAllah.

salam reformasi!

CT said...

"May this new year brings us happiness and may Allah shower his continuous blessing on us."
Amien! Salam Ma'al Hijrah To You Too Dear:)

Ayu said...

salam maal hijrah untuk awak dan keluarga :)

izman said...

la boxing day to rupenya hari jualan murah.

semoga arsaili sekeluarga dianugerahkan keberkatan di tahun baru ni.

moga persahabatan kita terus utuh.

muadzlife said...

salam maal hijra to you too...

amin...

noorlara said...

wah dok kat Perth ke, hakak pernah ke Sydney dan Brisbane (Gold Coast)
belh le jadik pemandu pelancung kalau kami nak ke sana tahun depan hahahha ni bukan lawak tau cerita benar atau pohon carikan sesapa student malaysia yg kat sana nanti amacam bleh!!!
Semoga tahun hijrah 1430 akan memberi impak yg terbaik kpdmu.

Am said...

Terlambat sekit ucap selamat Maal Hijrah buat Asaili.

Semua kerberkatan akan bertambah buat Asaili semperna tahun baru ya

noorlara said...

wah dok di Perth ke, kalu cenggitu bleh le tolong carikan pelajar kita untuk menjadi pemandu pelancong bila hakak nak ke sana tahun depan. pernah ke Sydney dan Brisbane (Gold Coast je).

Semoga apa yg adik citakan akan tercapai pada tahun hijrah ini

en_me said...

oke bro, salammm maal hijrah wat kamu diperantauuannn ittewww..

i-chimera said...

salam Muharram... salam tahun baro 2009....

errr... knp dinamakan boxing day ek...

Kasawari said...

salam maal hijrah buat bro yang jauh di mata tapi dekat di laptop..

boxing day tu kira bukak hadiah krismas kan bro.. ?

sakurasa 2 said...

salam maal hijrah,moga sentiasa dirahmati Allah...

Suka Bebel said...

aku ingat ko ni pun layan EPL sebab boxing day ari tu.hehe


p/s:bukan boxing yang kat dalam gelanggang tu je dipanggil boxing.hehe

Rohaizan said...

Salam Maal Hijrah 1430H juga dari saya buat arsaili.. moga kita semua mendapat petunjuk dan keberkatan hidup dariNya.

addyaholix said...

salam bro!
salam tahun baru.
moga hidup akan datang terus indah!
terus sukses!

noorlara said...

tu le banyak sgt pintu nak masuk kan dah 2 kali hakak masuk, tak tentu lagi yg pasti tahun depan insyaallah sampai, hakak kabo bila dah ready yeee, selamat menyambut 2009

noorlara said...

tu le banyak sgt pintu nak masuk kan dah 2 kali hakak masuk, tak tentu lagi yg pasti tahun depan insyaallah sampai, hakak kabo bila dah ready yeee, selamat menyambut 2009

Penoreh Getah said...

Salam..

semoga dimurahkan rezeki dan diberkati utk tahun ini.. maaf lama tak berkesempatan utk melawat kemari..

Faisal Admar said...

salam maal hijrah bro ;)

where's my box? i thought its boxing day? or you just forget about me? :P

we human tend to forget about those 5 before 5. how to stick it on the brain? hmm.

i have been hijrah before hijrah if you know what i mean ;) now i am a better person... maybe.

eedany said...

Salam Maal Hijrah 1430H and

Happy New Year 2009 to you...

Azam 2008 yg lalu dah tercapai? Kalau belum teruskan di tahun 2009. Jangan putus asa...heee.

Goodbye 2008...
Welcome 2009...

Kamal said...

Salam moga terus berjaya dan berusaha menjadi muslim yang terbaik walau di mana sahaja langit dijunjung.

Mak Su said...

salam maal hijrah arsaili, all the best to you :p

irman_rahs said...

salam hijrah n taun baru...

razor said...

dah 2009 pun.

selamat tahun baru.

doa2kan yang baik2 saje.

kadok said...

salam maal hijrah bro..and happy holiday..:)

DeeN said...

Salam maal hijrah 1430 dan tahun baru 2009. Moga tahun ini lebih baik dari tahun sebelumnya. :]

CAHAYA said...

Salam Maal Hijrah (I hope it's not too late!) and Happy New Year. Wish you all the best. :)

Amin.

p/s: bestnye shopping. Jeles!

pharmy53 said...

Salam maal hijrah 1430 dan selamt menyambut tahun baru 2009.

Aleeya said...

arsaili, selamat tahun baru 2009?ermm ape azam ehh...

Hafiz said...

Salam Maal Hijrah. Semoga rakan Arsaili tu tetap tabah hadapi ujian dari Tuhan. Setiap manusia akan diuji, samada dalam bentuk kesusahan atau kesenangan.

kawaii_desu said...

Salam maal Hijrah to u too..

ingatkan arsaili join boxing hahah

MasNurin said...

salam maal hijrah,

Masa 1st time akak dengar dari kawan pasal boxing day tu 6 tahun lepas. Ingatkan ada perlawanan boxing. Yelah akak kan kat msia, kawan akak kt UK. Dia beli lap top dan keta masa boxing day tu.

anntaj said...

happy new year...
:)

ku tak sempurna said...

salam maal hijrah

and

happy new yr..

MULAN said...

salam tahun baru.. dirahmati sentiasa hendaknya..!!

zura lias said...

salam maal hijrah.. :D

Masy said...

salam tahun baru arsaili :)

chinta said...

maal hijrah and new year. I also hope for having a healthy body and mind.

KAMATO said...

moga tahun baru ini semakin bertambah iman kita, amin

Sastri said...

Salam Maal Hijrah bro... I haven't made any new year resolutions since, hmmm... forever i guess... But this year, i hope to have a better health and want to be happier... :D

Haven't been to Perth... Cantik la tempatnya...

axim said...

salam maal hijrah dan selamat tahun baru bro!!

A t i Q a h said...

Selamat hari Asyura. :)

Hapi said...

Hello there my friend! I found your blog very interesting so I have added your link in my Blogroll. I hope you'll link me back. Have a nice day! http://hapiblogging.blogspot.com/

zafi said...

Salamz Hijrah!
Boxing day in London is not fun! Its better to spend money wisely than to spend in irrational way!:p