Wednesday, April 01, 2009

Mi Kolok

Western Australia

Salam to all my friends, again I'm drowning in the ocean of work. It seems so many thing I have to do and sometimes it put me into maximum stress. But there is no turning back, I must go forward and finish whatever I start earlier. I have to be responsible to myself and all the stakeholder involved.

In the midst of my busy life, I'm still longing for one of my favourite food, Mi Kolok. I never prepared it myself before, in Malaysia I just help the Mi Kolok vendors to earn some profit. Yea, at least they have the business for having people like me..ahaks. Well, here there is no way to get Mi Kolok so I decided to prepare myself, first try...no bad la....there is big space for improvement. Yea cooking is a skill, it needs to be polished and always try and try..thats the way I see it. But my cooking skill will always fade away once I landed myself in the mother land..ahaha.

* Mi Kolok @ mi sapi is the famous mi in Sarawak beside Laksa Sarawak. Make sure you try when you visit Sarawak. There is a few types of Mi kolok - Mi Kolok goreng, mi kolok basah (the soup and mi mix together), mi kolok kering (just like in the photo: you eat mi and then follow by the soup)

67 comments:

Lan Bingka said...

ok la tu, dpt gak lepaskan rindu nak makan mi kolok..;)

ashley said...

Salam,
mee udang, mee bandung, mee jawa, mee hailam, mee kungfu....all these kinds of mee, I have heard but MEE KOLOK? never heard of it..
Anyway..
nampak cam sedei jer mee KOLOK tu..so kosong la..
he he he...

kamar hati said...

cedapnyer........yum yum yum....

Kak Zue said...

Huhuhu mi kolok...nak rasa jugak sekali lagi.

a.b geldofg said...

sodap!

@xiM said...

buat sendirik pun layan kan ajer..hehe

kad0k. said...

mee kolok..never heard b4..:)

meen said...

mee kolok..mee kolok..rasa macam pernah dengar laa..originnya dari mana ni arsaili? sarawak ek?

TokNabe said...

Salam Arsaili, mee kolok? tak pernah lagi sy mendengar perihal atau nama mee ni. Rasa dan cara makannya mcm mana... terasa mcm nak rasa je.

silversarina said...

Masa kami ke Kuching ada rakan kami di situ yang betul2 mahu kami rasa mee kolok, memang sedap rasanya .

Fly said...

salam bro.macam sedapje mee tu bro

Aku Alhamdulilah sihat. Saje je wat gaya cam tu bro, garang ala2 otromen sakit gigi hehe

suara said...

Salam arsaili...
kak su nampak macam spagetti dengan sup ekor je. hehe...

CAHAYA said...

awat cam lain je mee dia?

baru je makan mi kolok ari tu. :P nyaman!

izman said...

tak pernah dengar la bro. rasanya masa pegi sarawak dulu pun tak pernah cuba. next trip, sure carik punya.

sakurasa 2 said...

bestnyaaaa!!!

Neeza Shahril said...

teringin nak rasa..
nak try to ask my sarawakian friend kat sini la..
dia dari sarawak. bangsa melanau.. agak2nya dia tahu tak buat mee kolok ni..

Anak Pendang Sekeluarga said...

Salam,,semoga kamu semua mendapat kejayaan,saya pernah duduk dalam majlis satu orang ulama di indonesia,apa dia cakap,satu wanita,punya fikir dan kalahkan sepuluh orang lelaki,dan apabila wanita ada fikir agama,insyaAllah,seluruh keluarga dia selamat...bahkan jika di sekeliling rumah ada kemungkaran,tp kemungkaran ini tidak akan memasuki rumah wanita tersebut,jika satu orang wanita buat keputusan fikir atas hidayat umat seluruh alam,maka Allah akan beri pahala untuknya seluruh alam,,semoga Allah pelihara kita dan seluruh umat amnya..salam ziarah,jemput beri pendapat atau nasihat di blog saya dan jangan lupa add blog saya sebagai rakan blog anda...tq.

cj'alhafiz said...

mee kolok...
hmmm....never ever heard bout that mee....
just ada kat sarawak ja ka??
kat semenanjung takda ka.....
teringin gak nak rasa...ahahaha!!!

nahmy said...

okey le tuh...sedap je di mata maka sedaple di tekak. klu tak sedap mi kolok tu jadi mi jolok je...

DrSam said...

I've seen and tasted many mee, but this is the first time i heard of mee kolok (what does 'kolok' means?)

I hope the delicious-looking mee kolok has the soothing and cooling effect and reduces you stress significantly.

addyaholix said...

komen saya hilang?
erm..

nampak macam sedap.
mungkin boleh cuba nanti.

ashley said...

So, I am not alone...not knowing this kind of mee..ramai gak yang tak tahu tu..
including Dr. Sam....for sure he didn't find MEE KOLOK in Korea!
smile..

Princess Liyana said...

nyum nyum!ahaks..

Kasawari said...

wah bro.. leh masak bila balik msia ni.. nak rasa gak.. he he.. nampak macam simple jer kan tu..

MULAN said...

yaa laa.. first time dengar mi kolok.. mesti sedap ni coz semua saudara mara mi memang sedap sangat..

jauh nya nak pergi sarawak, nak makan mi kolok. laksa sarawak selalu makan, siap order paste from frens yang balik sana..

hUmmY said...

duiii~

lapo2 ni tgk mknn!

nitik air liur! =P~

sodap ek mi kolok?

x pnah lg mkn!

zino said...

firstime dengar mee kolok ni.. tentu sedap tu kan...

kak ja said...

Mee Kolok.. hmmm.. nampak mcm sedap..Nnt nak try cari resipi.. Kalau senang bolehlah try..

Shifu67 said...

kat kelantan... kata mee celup... isinya selalunya perut lembu... tapi la ada yg panggil mee combo... tapi tak kisahla asal boleh slrupp... slrupp

etomyam said...

salam bro,

macam best jer, mi kolok free tader ke? ha ha

Yunus Badawi said...

wah nanti kalau dah betul2 terer buat mee kolok boleh buat utk saya ya. Saya suka mee kolok kat Batu 7 tu. slurpppp

Faisal Admar said...

i never try mee kolok before and it looks delicious. i bet the taste too!

i think i'd order mee kolok goreng that come with soup like in the picture.

i haven't eaten anything since morning... now i'm hungry!

manlaksam said...

Emmm.....mee kolok...nyaman gilak!
Pak Man pernah cuba sekali.

iEn said...

wah.. rase mcm laksa gark ke :D

madam gold said...

Stop by..Yup , I got to taste mee kolok during our family trip to sarawak last nov.And yes its real nice..

hayad said...

hmmm, nmpk sedap la sup tu

AUNTIE CT said...

Allah! Auntie bukan boleh tenguk gambar2 makanan...kan dah meleleh air lior huhuhu

zafi said...

huhuhuhu
lama tak makan mee kolok ini bro!
i need the recipe!!! :P

HEMY said...

tak penah dengar lak mee kolok...meh masakkan utk aku..ehehehe

chimera said...

Mee kolok...?????

kuIna Jentayutiara said...

nak kena g sarawak nie.... makan mee kolok tu..

Mak Su said...

ada member saya pernah makan, masa tu saya was-was nak cuba, takut tak sama selera, tapi katanya sedap. entah bila pula saya nak try sebab sekarang dah jauh dari restoran tersebut.

BalQis said...

Mi Kolok? saya tak pernah dengar, hehe...

Zareda Norman said...

Yummi.. love it so much..

boleh share resepi.. sharing is caring kan.. hehhe

Hajar said...

Salam...sedap nampaknya mee kolok tu, ooo mee ni femes kat sarawak ye...ingatkan laksa sarawak dan kek lapis sarawak je yg femes di sarawak...

noorlara said...

Kalau tak sibuk bukan hidup namanya, org koma dan mati jek dah tak sibuk, betul tak? Mee kolok ish ish buat hakak terliur jek, tak pernah cuba, masa kat Sarawak makan laksa jek.
U stay fit and happy!

atty's said...

bak sepinggan mee kolok..

cendawanintim said...

lom pernah merasa mee kolok!

leh posto sini kah???!!!

Framestone said...

nmpk cam sedap je huhuhu

nono said...

salam...
tang lain jak mee kolok kitak.. kitak k mee spaghetti ka? :P

IBU said...

Salam

X pernah dengar Mee Kolok before this. Apa makna Kolok tu?

Makan mee & soup separately ke?

Soup apa? kosong ke? ayam ke?

Ceh.. bnyak tanya, macam la nak buat! hahaha...

Hope u enjoyed the mee.

yOnnA said...

wahh sedap!!!
err mee goreng sup pun ade kan? kat swak?

mrozaidi said...

saya sudah suka mee secret recepi, mee yg lembut..sedap

KAMATO said...

mee kolok sarawak, memang mengancam

jejakalkindi said...

bolehlah try...kat Australia nanti..haha

en_me said...

mi kolok - sodapnyerrr..

farah said...

sedapnye nmpk ;)

zura lias said...

nape namanya mi kolok? tp rase mcm penah dgr...confirm dari sarawak ek? :D

Abang Putra said...

Arsaili,
Makanan di Sarawak semua sedap2. Tak hairanlah saya kini tembam.hahaha

Chekgu BaniHassim said...

suke yg berkuah tu...
yg goreng tu nmpk cam dry jea...

Akhi Farid Rashidi said...

Salam,

Blog saya sudah berpindah ke http://www.faridrashidi.com..

silalah berkunjung ya..

Zue said...

aisey...buat meleleh lagi airliur jatuh atas keybod...nampak sedap mee tu

de_kerinchi said...

salam arsaili,

mi kolok susah nak dapat kat KL. Dulu selalu ada kat giant tapi sekarang takder dah... ;-0

WanHidayat said...

Salam....

Lama tak makan Mee Kolok...

*adusss, padahal masih tinggal kat Miri...mcm mana nih???

Kasawari said...

Bro mesti sibuk tahap Gaban ni ek.. semoga semuanya dipermudahkan ya.. Amin..

kawaii_desu said...

salam... the mee looks tasty!! yum yum

yOnnA said...

yaa mi kolok! pernah dengan kawan yonna cerita :) ngee
err ape rase eh bro?
mmcm mi sup kah?