Friday, October 09, 2009

Happy Eid Mubarak

Salam to all my friends. I hope it is not too late to wish everyone happy eid mubarak, Maaf Zahir Batin! I got back to Perth for almost two weeks after a short trip home to celebrate eid with family. Last year I celebrated my Ramadhan and Eid in Perth so this time around, I went home.

The last week of Ramadhan, I already in my hometown and paint the town red..ehehe. My dad also waiting for me to come back to visit the needy people. It is the annual event during the month of Ramadhan to give some duit raya and goodies. Since I was not around last year, I missed a lot of the updates. We drove to this kampung and I can see a lot of changes. The houses that I used to visit no longer there but had been replaced by the new houses, Alhamdulilah. I asked my dad, and he said its a new government project to help the needy.

And the sad things, I found out many of the old people passed away already. I told my dad, its only last year I didn't join him to visit them, but so many people are no longer with us. But for the second thought, it is good for them (do I sound mean? ). Some of them really suffer, and I remember this one old man, he lived alone, his house was really in bad condition, and he was not well too at that time. Al Fatihah to him and others too.

This is another different story about 3 siblings. The history started when their mum suffered from post natal blues (meroyan), and out of her six children, 3 are having mental illness. These three sibling live by their own at the company house where their dad use to work for many years as labour. But their parents passed away many years ago and now they lived by themselves. I dont even know where will they live if the company no longer allow them to stay there. Obviously they will have no place to go.


This old lady also having mental illness. She lived with her daughter and 3 grandchildren. Her daughter is a divorcee, left by her husband with 3 kids to be fed and now is working at the factory cleaning the bottle for recycling. Her small kids stay at home looking for her unwell mother.


This is another old lady, never been married and live by her own at her golden age. She's no longer has the energy to earn for living.

This is only a few interesting story of the unfortunate people. So we must be grateful of what we have and dont forget the needy. Even a small amount of money and goodies we give to them, it will make a different, at least will make them smile.

36 comments:

ashley said...

Moga Allah murahkan rezeki your family ..and moga mereka yang dibantu itu dirahmati Allah hendaknya!!

Zareda Norman said...

ARsaili

Betapa berkatnya nanti InsyaAllah, rezeki yang dikongsi bersama itu. Semoga Allah SWT memberkati setiap usaha bantu membantu itu dan terus di murahkan rezeki..

nahmy said...

alhmdulillah & salam eid mubarak. good to know that kind-hearted people are still around. semoga dirahmati Allah atas usaha & pemberian tu...

patungcendana said...

bangga ada kawan seperti kau...:-)

CAHAYA said...

yang memberi lebih baik dari yang menerima. ;) Alhamdulillah.

ONE ZABA said...

salam aidilfitri....

semoga semua mendapat rahmatNya

izman said...

what a gold heart.

moga arsaili dan keluarga dilimpahi rezeki dan kemuliaan Allah selamanya.

ilhamusafir said...

alhamdulillah....masih ada yg prihatin

TokNabe said...

salam & wish u happy aidilfitri. Semoga arsaili & keluarga sentiasa dlm kerahmatan Allah.

aliff muhammad said...

Salam,
Arsaili,

Semoga Allah SWT melimpahkan rahmatNya dengan lebih banyak lagi untukmu dan keluarga. Tangan memberi lebih mulia dari yang menerima.

MULAN said...

salam aidilfitri..!! moga sentiasa dirahmati..

CT said...

salam

ma'af kerana baru kini dapat menjengah kemari...take care & thanks for sharing:)

Mak Su said...

yeah, agree

en_me said...

me insaf dgn kekurangan n kelemahan diri me yg inih.. salam aidilfitri abang arsaili ittewww

DeeN said...

Ya, harus bersyukur dgn segala kurniaanNYA!

Penabahari said...

Salam ARsaili,
Uncle senang sekali dapat bersahabat dengan anak muda berhati mulia seperti ARsaili. Semoga anakanda dirahmati Allah. N3 ARsaili ini buat uncle rasa sayu.

addyaholix said...

salam bang.
moga yang baik-baik itu memang untuk kita semua. amin.

salam aidilfitri bang!

DrSam said...

salam sahabat. give more and you'll get more. May God bless you and your kind family.

zany said...

Alhamdulillah bila ada yang mengingati. Kadangkala terfikir, bagaimana nasib kita di esok hari. Hanya Allah yang tahu, moga sumbangan yang diberi diberkatiNya.

Salam Aidilfitri.

KAMATO said...

sesungguhnya usha sebegini amat-amat dituntut, moga dirahmati

Tie said...

Alhamdulillah......dapat juga berkongsi rezeki Allah dengan yang memerlukan.

Shifu67 said...

sesungguhnya tangan yg memberi itu lebih mulia daripada yg menerima... semoga terus murah rezeki

errr... syawal dah habis... tapi minggu depa kita raya lagi.... hehehe....

Neeza Shahril said...

sedihnya... bersyukur sangat kerana kita tak berada di tempat mereka..
dan amatlah perlu bagi kita membantu mereka yang berada digolongan itu...
indahnya islam...

Mimiamilia said...

dah nak habis raya...tapi sempat lagi kot nak ucap selamat hari raya..

Eid Mubarak arsaili..

Mimiamilia said...

dah nak habis raya...tapi sempat lagi kot nak ucap selamat hari raya..

Eid Mubarak arsaili..

noorlara said...

tangan yg memberi lebih baik dari tangan yg menerima, kegembiraan yg diberi kepada mereka, langit dan bumi bukan nilai harganya, begitu juga pahalanya

Kak Zue said...

jika kak long yang menjadi salah seorang seperti mereka ini, adakah agaknya yang ingin membantu.

zura lias said...

insaffff...susah kita..ade ramai lagi yg susah..salam aidiladha..yg x lama lagie.. :D

azzam supardi said...

Uh?

theconfused said...

bro... moga Allah murahkan rezeki untukmu... :)

silversarina said...

Sedih baca n3 ni ...semoga mereka semua diberi sedikit ruang untuk terus menumpang hidup selagi nyawa dikandung badan.

ASYIQ said...

Salam...lama tak jenguk sini.

Rasa hati tenang apabila dpt membantu orang lain..moga dilimpahi rahmat Allah....amiiin.

kawaii_desu said...

hi arsaili... long time no see eih

zafi said...

salamz i like this entry!

cikdinz said...

syukur pada allah kerna hidup kita lebih baik dari mereka yg kurang bernasib baik kan...

Abd Razak said...

salam...:)

alhamdulillah moga bakti yg tercurah Allah berikan kehidupan yg lebih berkat