Monday, July 21, 2008

Oriental Chewing gum
Kota Bahru, Malaysia
Do you like chewing gum? I do!! and infact sugar-free chewing gum is good for dental health. People claim that sugar-free chewing gum is “toothfriendly” as it helps increase saliva flow and clears food debris from the mouth.
A part of chewing gum, I love oriental chewing gum since my childhood. But somehow, it is difficult to find fresh from “oven” oriental chewing gum nowadays. The most you can get is the packaged from the store. When I was in KB, I’m so fascinated with the hawker, offered the oriental chewing gum hot toasted from charcoal. Well, don’t get confused, oriental chewing gum here refer to flatten sliced cuttlefish. During my stay in KB, I went to buy this chewing gum every evening. I love it very much. The hawker sell it for RM1-2 per sliced according to size.
Kota Bahru, Malaysia

The process is first with toasting the cuttlefish. After that the cuttlefish will be flatten with the machine. The machine is just like the sugarcane machine. It is use to flatten and soften the cuttlefish. Then you can easily chew it…wallla…ahaks.

53 comments:

axim said...

wahhhh lamanya tak makan sotong gelek nih...sedap wooo makan ngan kuah pedas tuh....suka suks suka.....

kuchalana said...

ni klu dah makan.. bau mulut pon boleh tahan.. kekekek

wahdi said...

uuuu sedapnya! teringat masa makan camni kat pangkor last 2 yrs sedapnya~

Akak said...

Salam...

Hurmmm sedap makan sotong nie cuma tak minat bau dia jerr...

fusarium solani said...

sedapnyer...aliff suka gak sotong gelek ni. dari kecil anak lagi bile balik ke kampung di kelantan mesti cari..

pHu YinG said...

Sedap ek? Ingatkan budak-budak je makan benda alah ni. ;-)

Kema said...

huh... hoktu kalu cecah budu make ngan nasik panas.. herm... buleh tak ingak dunio.. haha!

salam :)

en_me said...

chewing gum leh ditiup wat belon kerr? hmmm, very unique one uooollss..

Kasawari said...

pertama kali tengok sotong gelek ni.. macam best jer ek.. dan mesin giling tu cute ler.. secute org yg amik gambo ni..

dulu masa belajar.. saya suka makan chewing gum bila amik exam.. supaya tak gabra dan tenangkan fikiran.. he he..

Kasawari said...

p/s: nak kunjungan balas ke airport kuching? wa ka ka.. tunggu jer kat airport di perth tu.. he he..

TokNabe said...

bab baunya yg tak tahan. bila di makan hehe.. ta tahan nak menambah lagi. Dulu selalu area kg sy ada org jual pakai motosikal atau kereta sorong. Dulu dlm RM0.50 agaknya. Sekarang...dunia dah maju, semua dah berubah.

Ezad said...

sedap ke benda ni?

amer zaman said...

cam gula2 tarik?

silversarina said...

salam,

1/ sure sedap chewing gum ni sebab fresh dan dibuat di situ juga, akak pernah makan tapi tak pernah lihat cara membuatnya.

2/ sayang tak sempat jumpa di kemaman... lain kali jika pulang mungkin boleh jumpa ( jeles kat cikgu panji yang dapat jumpa arsaili ... )

3/ maaf komen panjang sebab baru sempat berbloghop semula.. have a productive week ahead !!

rizal said...

huh! sedap tuuu, lama dah tak pekenan "oriental chewing gum"

Ni kalau makan ni, memang sure kena berebut dengan kucing ni.. sebab kucing pun nak sama makan "chewing gum" ni...

payah dah nak jumpa ni lagi sekarang ni.. :)

kadok said...

but this chewing gum smelly la bro...hahaha..:p..luv to eat ken ken..have tried? sama la..sotong base...hahaha

kamar hati said...

salam...
tq, sudi singgah & tggl jejak kat blog saya...saya link blog awak ye...

wahhh, chewing gum ni yg best ni...saya ada sepeket lg kat umah yg belum dimakan...beli kat Lumut aritu....sedapnya.... yummmy....

Ayu said...

hmmm saya kureng suka sket
cant stand the smell kalo sotong basah makan le plak kan heheheh

nanonano said...

sotong katok,
kat sni mende2 cmni kat psr mlm pun ade jual,
org nak beli, bru la die gelek2..
tp sblm tu die bkr dlu kan?
tp sy xske mkn..xtao la nape..
hihi

suara said...

Salam...

Laa... memula baca, betul ingat kisah ttg chewing gum. Masuk perenggan kedua, dah faham apa benda yg sebenarnya.

Hubby saya suka makan. Bau masa dibakar mmg menyelerakan tp bila makan rasanya ada sedikit pahit... kan?

Penoreh Getah said...

aku dah lama tak pekena sotong gum lenyek ni.. sodap tu..

etomyam said...

Wah, itu makanan favorite akulah, dari dulu sampai sekarang.....lagi busuk lagi okey

hafiz238 said...

it has been long time since the last time i eat those chewing gum....in general, I have not taste most of malaysian traditional foods in the last 5 years.

ZLAA said...

Selalu dapat supply 'chewing gum' ni dari oarng yang balik dari Pangkor. Sedapp.. tapi agak berbau.. sikit.

Nazali Noor said...

Wahh...sedap tuuu..Sotong gelek ni makan panas2 lagi sedap..cecah dengan sos thai..perghh

fahmi said...

wahh..macam sedap..tak pernah rasa dan kena rasalah kalau macam nih...

Great G.U.R.U BaniHassim said...

sodap...
tapi cam mahal sket kot...
elok buat kudap2 time tgk tv ke...
dlm kete ke...

yg len xde ke bro??
makanan kenang2an kat KB yg lain??

Mimi Amilia said...

sedap-sedap..
dah lama giler tak makan.

Kak Lady said...

Dulu akak sukalah chewing gum sotong ni...tapi sejak kolesterol dah melambung...sotong dah tak boleh makan sgt dah...hehehhe

Kujie said...

KB mmg byk makanan yg sedap2

13may said...

hehhe hehe...kadang2 sampai lenguh mulut dok kunyah :D

indera kencana said...

Sedap-sedap juga...
Tapi kalau tangan kena gelek ngan mesin tu.. aduuuhhhhh
(Tingat masa jari kena gelek ngan mesin getah dulu. Ancooo... Nyaris masih boleh berfungsi sampai ari ni. Heheh..)

MZ said...

:)) my feveret too but kennot eat sokmo.

Beruang Madu said...

Lerrrr sotong gelek rupanya.. mati mati ingatkan chewing gum getah tu... ngapelah rupanya gitu yer.. pelik lah pulak Abg Bear tengok nya... hehehehe jakun sikit

Tokyo BLUE said...

sotong gelek asli!! sedap!! salam kenal

Mak Su said...

mcm mesin utk gelek getah keping ek....

chinta said...

tak pernah nengok la mesin nie..gituh processnye yekk

Hasnul Efendi Md Yusof (ANUL) said...

yg aku pasti...mmg sangat sedap pnya lah..bak mai secawan..ahahaha

blackpurple @ jowopinter said...

Dah di Kelantan pulak dah. :D

MULAN said...

sama2 makan tu, exercise muka kan..

Zawi said...

Sedap tapi kalau ada gout macam saya mana leh makan.

Kasawari said...

masih mengunyah chewing gum lagi ker bro..

p/s: blog saya berehat seketika..

aNgRiAni said...

sgt setappppp laaa arsaili
balik kelantan ni harus makan sotong gelek ni tau
dah lama tak makan
kat sini ada tapi tak sama
huahuahuahuahuahuahuahuahua

:-)

Masy said...

oowwww x penah lg makan yg stail cenggini ehehehe

Mr PenyuBiru said...

walla.. sedap tu. aku suke makan,tapi wife aku tak suke.busuk katanya.huhu..

Abang Long said...

Getah kunyah ... kalau ada yang gatal buang atas kerusi !

yOnnA said...

heaven la bro!!!eieie
even bau pun..
tp sangat sedap :p

Ibnurashidi said...

salam..

ape kaba?sotong mcm2 jenis ada..yg best sotong kering wat sambal nasi lemak..gerenti sedap..

zino said...

apasal zino tak jumpa masa ke KB baru2 ni.. mesti sedap tu.. jalan2 sambil mengunyah hehe

mana nak jumpa nya tak berjalan pun sibuk dengan acara tetap tu je hehe..

Ibnurashidi said...

agaknya sotong pun boleh menambahkan zat membesarkan badan mcm arab tak arsaili?

tima kasih ya dtg komen blog ana..jemputlah dtg sllu smga banyak pengthuan blh dikongsi bersama.

Apa kata tuan umah buat komentar bhgia bwah..mesti lgi hensemm..

fireflies said...

heheh chewing gum

shahril aley said...

ermm dah lama tak makan
huhuhu
awat tak borong banyak2
boleh buat bekal di kemudian hari :)

hUmmY said...

oh x ske!

smelly!

:-&