Tuesday, July 08, 2008

Visit Kelantan 2008
Kota Bahru, Kelantan Malaysia



Date: Friday, 11 July 2008
Im in the airport now waiting for my flight to the land of hornbill. As promised I would like to update my stay in Kelantan. I came to KB for few meeting with local authority and Alhamdulilah Allah make it easy for me. I took the opportunity to meet two famous blogger in KB (husband and wife) Cikgu Nasir and Cikgu Panji. They picked me up at hotel and bought me very delicious dinner at Syam Restaurant. Cikgu Panji made the order, and when they served the food …errkk too much for 3 adults and 1 kid. But it’s really make me feel welcome…ehehe. Thanks Cikgu Nasir and Cikgu Panji for the dinner and also the helping hand in my work.
Im a fan of nasi kerabu and almost every day I bought nasi kerabu from Medan Selera. I just found out nasi kerabu got four color; blue, yellow, black and white. But blue color is always my favourite… by right they suppose to use bunga telang (Clitoria) to give colour to the rice but nowadays they might just use the food colouring agent…ummmm.not healthy because according to research colouring link to cancer.

41 comments:

KAMATO said...

bunga telang dah makin pupus, dia org pakai je pewarna, kalu tak pin nila

Beruang Madu said...

Pernah visit Kelantan tapi journey yg tak menghiburkan sangat lah sebab kamera tertinggal... just jenjalan jer..tapi Kelantan tempat yg menarik.. sungguh


salam singgah dari beruangmadu.com

Aziz Laikar said...

I got shocked when i first saw it. I grew up looking (and eating) white & yellowish rice but blue was really something different.

Hahaha...

aNgRiAni said...

ermmmmm
bestnya ke kelantan
riani pun dah lama tak balik kelantan
last tahun lepas :-)

hafiz238 said...

tak pernah pula tahu nasi kerabu got four colours and I've never heard about bunga telang before.

Dah lama tak makan nasi kerabu ni and i think the last time was about 5-6 years ago :)

fusarium solani said...

berjalan ke bandar kota bahru memang seronok.. tambahan pula jika bulan ramadhan.pelbagai kuih muih, cantik, manis dan sedap tapi pelik namanya!

paling suka minum kopi di white coffehause depan masjid muhammadi.. terangkat!

cakapaje said...

Salam,

Alhanmdulillah, nasi kerabu is also my favourite. And, like you too, I like the blue nasi kerabu. But what you mentioned about sellers using food colouring is true - either for scarcity of bunga telang supply, or to cut down cost, more and more are using food colouring. So I now buy from sellers I know well and who do not use the colouring.

Do ejnoy your stay there. Perhaps, you ought to try the white nasi kerabu as normally they give put in more budu.

ps. There's a Pak Zawi at my link who is also a famous blogger in KB. Perhaps, you would like to check him up.

Noushy Syah said...

Salamz and greetings..

Hhehehe..this caught ma eyes.."bunga telang (Clitoria)"..*sigh*

Have a gr8 weekdays.

Pak Ngah: said...

:: salam... nasi kerabu ada juga di bumi kenyalang... kena rajin cari dan bertanya khabar... emmm... menyelerakan bila kena lauk pauk yang dipilih dan masakannya... emmm...

maklang said...

kat sini ada gak nasi kerabu, tapi tak sesedap di kb!

muadzlife said...

semua dah berubah.. dunia dah maju..hehehehe

sakurasa 2 said...

arsaili, sakura juga baru melawat negeri kelantan dan trengganu,dan sakura tak lupa keindahan pantai2 di ke 2 negeri itu dan keindahan pantai Kuala Abang membuat sakura ingin kesana lagi.

nanonano said...

salam bro,
ade meh ns krabu warna itam?
err..xpernah jumpe lg,

achik said...

x penah gi Kelantan dan cuma penah 2-3 kali je makan nasi kerabu..

Akak said...

Salam Arsaili...

Hurmm sedapnya makan nasi kerabu, sekarang barang naik harga so maybe dorang guna food coloring nak jimat belanja tapi kaut untung yg lebih kot (uisshhh pandai pulak buat tuduhan).

Enjoy your stay in Kelantan..

MZ said...

standed aaaa tu guna colouring ... actually sama jek ngan kaler putih biasa tu. that's y i dont mind just the nasik putih. :D

Zawi said...

arsaili,
Thank you for visiting my site. If you missed the Pesta Nasi 100, don't worry too much about it. Visit my blogsite now and you will read about the event. I have put in so many pictures that you might feel that you were there yourself.
Shah (Cakapaje) thank you for the promotion hehehe.

Masy said...

jalan-jalan cari makan ek.. hehehe

Nazali Noor said...

Salam Bro,

Saja nak tumpang lalu.. Aduihhh..rindunya kat nasi kerabu, nasi dagang, keropok lekor...terliu jer tiba2

CIKGU PANJI said...

OOO...tak aci. Gambar kita je ditempek kat sini.Walau apa pun, seronok jumpa arsaili...perempuan itu gelak sampai nampak anak tekak...hehe

cikdinz said...

banyak betul ko travel bro. takde dtg negeri sembilan ke....

Ezad said...

kenapa nasi kerabu berwaran warni?
putih tak leh panggil nasi kerabu ke?

Aleeya said...

sama la kita ..saya pun soka nasi kerabu, masa mula2 kenal nasi kerabu ni masa study kat uitm pahang, jln2 pasar malam..tak tau nama nasi kerabu, bila beli tu mintak kat penjual tu nak beli nasi biru....gelak2 org yg jual nasi kerabu tu :)) pastu..sokmo dok ulang beli nasi tu jerk..

kadok said...

havent had a chance to eat nasi kerabu..its true..coz it looks weird with that colour..tapi surely sedap..sbb ramai yg suka...:)..salam blog.

zura lias said...

wah,memang sesi berjalan-jalan nie..manyak blogger dh jumpe.. :D

ad3ck said...

apa beza nasi kerabu dgn nasi dagang?

Great G.U.R.U BaniHassim said...

we got sumone who craved for nasik kerabu here..

But i think the nasik kerabu of tganu much more better than kelate..I guess..

nasik kerabu bukan nasik dagey...
entahle..aku pun xpernah mkn nasik dagey..

kuchalana said...

original kerabu only in kelantan.. KL punya xsedap.. kekeke

Kasawari said...

Wah seronok makan2 dgn blogger ni eh.. saya tak pernah pun jejak ke Kelantan.. tu lah negeri dalam semenanjung yang saya tak jejak lagi..

nasazfrog... said...

mu g kelate,,,, make nasik kerabu,, ?? kawe tak penah make do...:) kawe make nasi ambeng sajork,,,

AbGJaS said...

Hi Arsaili,
Abgjas juga suka nasi kerabu yg kaler biru...hehe.

Tp x tahu menahu ramuan dan bunga2an yg terlibat...tau makan je..

hUmmY said...

huuu~

ngidam nasik kabu!

T__T

rizal said...

salam arsaili..

hehe..minat kerr nak join Hand drawn ATC tuu..

ada..rizal ada letak contoh kat dalam post.. kan ada 8 ATC yang disusun 3 kan? tuu dari setaip orang yang buat 3 laa..

nak join..jom join memeriahkan suasana.. Tapi memang kena hand drawn laa..

wah wah wah..makan nasi kerabu.. sodap tuu.. suka nasi kerabu tapi kalau order memang mintak tak nak taugeh..sebab tak suka taugeh yang besor tuu..huhu

diya said...

restoren syam tu ms kecik2 dulu slalu gak dinner situ :D [btw, KB tu tak jauh dh dgn tempat diya :) ]

zino said...

ni le kelebihan ber blog kemana pergi ada kawan yg sudi nak merai hehe

axim said...

makan nasi warna biru memang menyelerakan!!

izman said...

im a big fan of nasi kerabu. kalau dapat makan dengan solok lada dan daging bakar, perh... sedapnya.

TokNabe said...

wow dah sampai kelantan ye? so apa macam... apa pandangan dgn negeri cik siti wan kembang? hehe..mesti pegi lagi la.

suara said...

Salam.
Nasi kerabu kelantan mmg sedap walaupun tanpa lauk yg pelbagai. Nasi kerabu sini payah nak jumpa yg sedap walaupun lauknya banyak jenis. Baik buat sendiri...

Nasi kerabu kuning tu, just gunakan kunyit dan kerabu biru mmg gunakan bunga. Pokok bunga tu mudah aja tumbuhnya, menjalar kat pagar rumah. Warna hitam tak pasti lak guna apa. Di letakkan daun limau purut dlm nasi utk aroma wangi yg menyelerakan. Kalau buka periuk masa nasi baru masak... fuhh... best!

ad3ck... pertanyaannya buat sy teringat jiran yg datang umah... dihudangkan nasi dagang, dikatanya nasi kerabu hitam... hehe... dia confuse tu. byk beza antara nasi kerabu dan nasi dagang. Beras pun dah lain... inikan pulak accessori yg lain. Nak cerita nanti komen sy panjang dari n3 arsaili pulak... hehe

Isk.... lapar le pulak!!!

niaarasis said...

hehehe.. bjaya arsaili promot negeri izZa. bangga izZa.

restoran syam tu mmg glamer. klu pejabat2 kat KB de nak rai pape pun, situ la targetnye.kitorang pn penah gak gi bkk pose kat situ. meriahh, rmai org.

izZa lg pelik, kat negeri sendiri x mkn nasik krabu. bile dah jauh dr klate, br mkn nasik krabu. tp mmg skrg dah addicted la. hehe...tp nk wat tu leceh skit, byk accesories.

shahril aley said...

ni kira mcm jalan2 cari makan gak la
hehehe....
yela kat aussie kan susah nak beli
kalau nak pun kena masak sendiri la :)