Saturday, May 16, 2009

Happy Teachers' Day


Source: youtube
So this year, let us not forget our teachers who made us what we are. Happy Teachers' day to all my teacher May ALLAH BLESS all of you and Al Fatihah for those who are no longer with us.

Im so blessed with wonderful teachers, some of them who are really inspired me to become 'human'. Thank you teacher...I really appreciate all my teacher, but the list below are the best!

Kindy-Cikgu Margeret - thanks for being so caring and motherly and i enjoyed her storytelling..very soft spoken but strict sometimes when we became so hyper. Thank you Cikgu

Primary - Cikgu Rakeah Awi (Mathematics)- every time in the class, she wont waste any minutes but really try her best to teach us how to do mathematics....she is very approachable and I can see sincerity in her. Thank you Cikgu

Lower secondary - Cikgu Maimon Awi (English) - you never failed to motivate us to improve our english and prepared some additional reading material to be read at home. Thank you Cikgu

Upper secondary - Cikgu Maimunah (Bahasa Melayu) - she is very dedicated and hardworking, every week we will be assigned to do at least 2 eassy. She checked the eassy with all the grammatical correction. She will put the best eassy of the week on the notice board. Besides that we need to do other excercise, prosa klasik, rumusan etc. No offence some teacher are lazy to assign their student to do essay coz they are lazy to check (so many student and its really takes time for them to check). Terima kasih Cikgu

Pre-U - Cikgu Satirah Mat Sharif (Mathematics)- she is another hard working teacher. She taught me Mathematics and she really doesnt mind to explain again and again till you understand. She's willing to spend time after class to help you to clear the air. Thank you Cikgu
Pre-U- Cikgu Hasmah Markom - she is also another caring teacher. I still remember she's the one who supervised my Extended Eassy (EE). She kept me motivated to do well in my study right after I came back from medical leave. In fact she was very encouraging and willing to check my eassy for one of the competition. Thank you Cikgu.
And also my undergrad & postgrad lecturer...thank you!

The mediocre teacher tells. The good teacher explains. The superior teacher demonstrates. The great teacher inspires. ~William Arthur Ward
Happy teachers day to all blogger friends; Cikgu Toknabe, Cikgu Panji & Hubby, Cikgu Azizul, Cikgu Pakngah, Cikgu Azlanlin, Cikgu Meen, Cikgu Xiiinam, Chegu Bani Hasim, Cikgu Muzem, Cikgu Abahmuiz, Cikgu Patungcendana, Cikgu Zue, Cikgu Shifu67, Cikgu MadamGold, Cikgu fly, Cikgu Hayad, Cikgu Jawe, Cikgu Fauziah, Cikgu Yazrie, Cikgu Jane, Cikgu BEiB, Cikgu Azza, Cikgu KakPah, Cikgu Ashley, Cikgu Onezaba, Cikgu Oden, Cikgu Acucomfort...and all (yg terlupa jgn marah ek)

47 comments:

zino said...

selamat hari guru kepada semua guru di malaysia...

yazrie said...

Selamat Hari Guru utk semua para pendidik...Actually i am not a teacher..but thanks anyway...Hehehehe

silversarina said...

Guru memang terlalu banyak jasa mereka .

Alhamdulillah negara kita punya ramai guru yang komited yang berjaya mendidik anak bangsa hingga ke gerbang jaya .

Terima kasih gru-guru semua!!

patungcendana said...

thank you so much...

aku bukan siapa2...but teaching is my passion...

have a nice day... :-)

ZULKIFLI MOHAMED said...

Salam arsaili,

tanpa guru mungkinkah kita seperti kita pada hari ini ...

izman said...

betul tu, terika masih pada semua guru2 yg tak jemu mendidik manusia2 macam kita semua.

KhairiL's said...

guru mendidik kita smpai menjadi manusia yg berguna selain ibubapa

tnpa mereka siapalah kita

hehe =)

Happy Teachers' day

kakpah said...

teachers makes what we are today. Thanks to all the teachers in the world especially those in malaysia.

Kasawari said...

wah masih ingat lagi semua cikgu2 kan.. ermmm.. mmg cikgu amat berjasa pada kita kan..

Selamat hari guru jugak buat bro.. kira bro ni cikgu gak kan.. he he

CIKGU PANJI said...

Terima kasih byk2.Semoga sumbangan yg sedikit ini menambahkan pahala untuk kehidupan yg kekal abadi di akirat nanti.Amin

TokNabe said...

Thank's 4 the wish. Utk semua pendidik, Selamat Hari Guru. Moga Allah sentiasa merahmati mereka.

ashley said...

....uwaaaa....
Cikgu ASHLEY yang kecikkk ni!!

umi_e said...

jasa guru tidak terbayar sebenarnya... kenangan bersama guru-guru pasti akan terus kekal di ingatan..

* kak e memang kembar tapi sejak dah tua-tua ni kami tak berapa serupa namun pelik juga bila masih ada orang menegur bila kami jalan berdua seperti masa hari pekerja baru ni - orang tanya " kembar eehhh? " iskhhhh 3x camna mata dorang ni ekkkk

Mia's Mom said...

Salam Arsaili,

How sweet of you! (:-D). I'm sure all the teachers are happy that their efforts are appreciated and not forgotten through all these years.

Cikgooden (Selumbar Emas). said...

salam....selamat hari guru jgak..tq

DrSam said...

salam bro,
You still remember the name of your favorite teachers, even during your ABC and 123 era. They must be very special to you.

Happy teacher's day to all pendidik, pengajar dan pembimbing.

Fauziah said...

salam
terima kasih ya sb ingatan kat akak. akak ni hanya guru kecik kepada budak2 kecik je. walaupun setiap hari guru jarang dapat hadiah, bila tgk anak-anak murid berjaya... itulah hadiah paling berharga buat akak.harapan moga anak2 didik akan tetap mendoakan kesejahteraan guru mereka hingga ke liang lahat.

byk kenangan masa sekolah yg pasti terkesan di hati. hehe biasanya guru2 yg garang ni jarang dpt hadiah tp guru2 inilah yg akan kita kenang bila tamat persekolahan. kenapa ya?
kepada semua guru akak jg nk ucapkn slmt hr guru. semoga usaha kita diberkati.

Penabahari said...

Salam Arsaili,
Guru itu lentera yang menyuluh kita kita melalui terowong kehidupan.

Zareda Norman said...

Arsaili

banyak guru gurun yang masih dalam ingatan arsaili yer...

jasa guru memang besar dan buruk baik guru sebenarnya menjadi pebgajaran juga pada kita...

bozzobattousai said...

slamat hari guru utk cikgu-cikgu smua...

ps:salam singgah...

Ezad said...

ramainya cikgu
anak murid yg baik ni..

wan hussin said...

haih.... ur intro just like similar as mine... perhaps we think alike arsaili? lol i guess yeah, no wonder kann...

*nih bile nak balik malaysia nih?*

Zue said...

Salam arsaili,

Kagum kerana arsaili masih mengingati semua nama2 guru yang pernah berbakti pada arsaili...:)

CT said...

Salam,

Keep Up The Good Deed Arsaili! Memang Sepatutnya Kita Menghadiahkan Al-Fatihah Pada Guru2 Kita Yang Telah Kembali Ke Rahmatulloh Kerena Jasa Mereka Yang Begitu Besar Pada Kita.

madam gold said...

Thanks for mentioning my name arsaili and the wish too.
Yes ..we still can remember the name of our great teachers because they brought transformation to us.

Anak Pendang Sekeluarga said...

slm...saya mintak maaf ,,,xdan nak buat rumusan pasal komen2 mengenai hari ibu tu...lagi pun saya dah nk habis praktikal nie,,maklum lah sibuk ckit time cmnie...,,,,insyaAllah skit masa lg saya akan buat rumusan mengenai isu itu...tq

peaceonearth said...

waaa...this entry is so lovely arsaili, impressed that you still remember some of your teachers, tersenyum bila dah abis baca, kagum, kagummmmMMM. As pendidik its a satisfaction bila students berjaya dan masih mengenali guru.

Mak Su said...

moga semua guru-guru diberkati selalu dan berada dalam keadaan sihat sejahtera :)

aQQim said...

tak terbalas jasa guru2 kita..
tapi byk gak nama cikgu2 saya yg dah lupa hhehee

Faridrashidi said...

Salam,

Selamat berhari guru ya :)
Moga guru tidak terkena serangan mental yang kronik.

CAHAYA said...

You can remember most of your teacher's name. What a good student they got. :)

I'm so bad with names. But they're always in my heart!

addyaholix said...

selamat hari guru!

menurut kata seorang teman blogger. kita juga guru untuk diri sendiri.

zura lias said...

selamat hari guru.. dah terlepas date pun still leh wish jugakkan..setiap org yg mengajar walau 1 aliff masih boleh dianggap guru..

WanHidayat said...

Salam...

Alhamdulillah....kerana guru kita begini hari ini...

Terima kasih Guru!

zafi said...

i can memorize the song! as i respect my teachers very2 much! You remember your teachers name bro! Great!!!

fusarium solani said...

Salam,
Arsaili,

Baguslah cakna untuk guru mahupun cikgu tidak hilang dibawa masa.

Ramai rupanya bloggers cikgu yang kamu kenal.

kuIna LadyInRed said...

fuyooo leh ingat nama guru2..

sy dah lupa nama cikgu darjh 1.

kad0k. said...

rasanya cikgu orang kedua penting selepas kedua ibubapa kita kan. orang yg menunjukkan kita ke dunia yang sebenar. :)

en_me said...

salamm bro..

MULAN said...

gelaran cikgu bukan dapat dibeli dengan wang ringgit, kan.. jasa mereka akan dikenang sampai bila2..

Anak Pendang Sekeluarga said...

slm...mgkin sy x lmbt lg kot...untuk ucap slmt hari guru...........

Masy said...

klu anak cikgu nk menyibuk gak dlm ni takpe kot heheheheh

aNIe said...

Salam arsaili...lama sungguh akak tak masuk sini...

Semoga arsaili sihat2 sahaja diperantauan...

arsaili said...
This comment has been removed by the author.
chimera said...

selamat hari guru... hakikatnya kita juga adalah guru....

Hasmah Markom said...

Salam,

Amat2 terharu dengan ingatan paling memikat terhadap saya. Moga2 silaturrahim ini akan terus berlangsung! Alhamdulillah! cikgu doakan moga Allah memberkati usaha dan segala yang anda lakukan! Amin!

Sastri said...

salam saili...

masa sekolah rendah, cikgu nak paling mek ingat ialah cikgu chai... nya bait mena... masa secondary mek rasa paling mek ingat ustazah aminah... cos nya nang ada brutal but i tend to get away for my naughtiness always... :p

selamat hari guru kepada para pendidik semua... :)