Monday, February 04, 2008

Young meet old
Kuching, Sarawak Malaysia

Dad: What happen to your jeans? Koyak sana koyak sini…
Arsaili: No la, just a little bit
Dad: You don’t have enough money to buy new decent jeans?
Arsaili: errr, actually I just bought it a few weeks ago….
Dad: Huh, with all those holes and koyakan ..and faded color some more
Arsaili: that’s what we call fashion..kwang kwang kwang…

It stills a hot issue at home whenever my dad saw me with those jeans…isk3. After all the jeans is not too bad rite?it doesn't expose my aurat what…ahaks

47 comments:

---> kelat said...

sedondon la pulak ngan jeans kelat... ekekeke... tp... lom koyak lagik.. kelat seorg yg amat cermat dan jugak berhemat... hehehehe...

aria ayumi said...

huhu. tak shuke nengok dak laki pki jeans koyak sana sini :p

hafiz238 said...

salam ziarah. jeans tu ok lagi. ada lagi jeans yang betul2 berlubang. fesyen jean sekarang memang nak warna lusuh dan berkoyak (rugged). orang tua mesti pening kepala tengok trend orang muda sekarang kan :)

lindosh said...

mak saya pon marah kalo saya pakai yg kekoyak.. dia cakap cam org mesekin.. ehehe

tapi ituk kan pesen? :P

cikgu panji said...

Tanganilah pertembungan dua generasi ini dengan bijak.
Pertembungan ke?? hehe

kuncop said...

arsaili...
best ke pakai seluar koyak~??
nak pinjam boleh~?? teeheehee...

Kak Lady said...

Hahaha...samalah macam hubby kak lady...hari tu pergi beli jeans untuk anak2...jurujual tu tunjukkanlah jeans fesyen terbaru...warna faded...hubby tanya kat jurujual tu...

'kenapa seluar jeans kau ni macam tak cuci 3 bulan'

Hahaha...anak2 akak semua gelak...memang ayah diorang tak berkenan langsung...apa lagik kalau koyak2...heheh

hajarss said...

kwn sy beli jeans yg ala fesyen koyak + lusuh dgn harga 300.. x berbaloi rasanya kan :)

MdmZend said...

Wajah tak leh tengok ye
lutut boleh...ekehkehkeh...

Azzam Supardi said...

Zaman rock dulu ramai yang pakai jeans macam tu...cuma lagi sendat. Heh!

de_kerinchi said...

salam arsaili,

Rasanya koyakkan jeans itu sederhana sahaja...

bayangkan kalau anda memakai jeans zaman rock kapak..pasti feedback orang tua anda lebih ekstrim... ;-)

Anul said...

ahaha..mmg mmg.mcm org miskin. kikikii..tak kisah la, fesyen. skang org tak cakap apa pn ko pakai la baju terbalik pn..hahaha

Masy said...

sendat dan koyak, lagi dahsyat hehehe

nAt said...

YUPP BRO, IT DIDNT EXPOSE UR AURAT, BUT CAN SEE THE URAT KAIN... TU YG UR DAD SAKIT MATA TENGOK... EKEKKEEK..

u will always be his son no matter how old u are... musti kene bebel punyer! ekekeke...

Sastri said...

dulu pernah my mum buang jeans, padahal rip dia tak obvious ngat... katanya, macam takde decent jeans je ko nih... keskeskes...

Mak Su said...

satu perkara, dua generasi, 4 mata - tak sama

Abang Long said...

Begitulah sikap seorang ayah. Dahulu, abang long pun ranggi juga ....hahahahaha ....

WanHidayat said...

hahaha....fashion???...yeahhh...fashion, i got one, tapi jarang pakai sbb nampak mcm budak jahat...dah la muka pun dah nampak jahat....arsaili>>>u ni budak serawak ke???

echah_syed said...

cm precious laa..
abah dia tanye'takde suar lain ker kt mall tu??

'yg org nak buang kt dlm sungai dibelinyer'

~ tu laa ekk pesen kunun !!

~ mahal lagik tuu ~

Pak Ngah: said...

:: salam arsaili... sekadar perbezaan pandangan antara dua generasi... terhadap objek yang sama... pada masa yang sama...

:: itu belum yang bertampal2... yang kakinya berbulu2/berumbai2... yang sengaja dibulukan / dirumbaikan... kahkahkah...

:: mungkin perkara yg sama akan berlaku... antara arsaili dgn anak arsaili... 20 tahun akan datang...

cikscarlet said...

serius saya tidak berapa suka jeans fashion koyak cenggitu!n seumur hidup sy tak pernah memakainya..maklumlah pompuan melayu terakhir..kwang kwang kwang!

Brother Lans said...

Bro Li,aslkum.Koyak ke? Abg tak nampak pun...ada nampak mcm stone washed je...Asalkan tutups aurats dah kira ok,lain lah koyak zon antara pusat dan lutot (aurats),hehehe dan suci dibawak sembahyang. But what a waste if one buys something expensive but looks cheapo and makes one looks cheap too,LOL very loud :-) Wsalam

TokMoh said...

Orang tua mmg mcm tu,tak bole tgk yg lain sikit,zaman dia muda-muda dulu blm ada org pakai jeans tampal2 tu agaknya.

zura lias said...

hahaha..suar koyak..kalo saya, saya wat jadi lap kaki..

waliz said...

i dont know..but i still prefer a new decent jeans...hehehe..without all the tear and holes of course!

Noushy Syah said...

....I think most parents will voice out the same opinion on that faded-torn jeans..:p, but I like it too...so casual and sensational..!

Jun :) said...

wahaha...tu la arsaili, mak bapak mana nk bg anak dia pkai koyak2..heheh. dulu2, bila koyak, org jahit balik or buang aje tp la ni, yg koyak2 tu di cari, sanggup plak beli walau mahai...tp, ade lagi teruk la, smpai kt lutut tu dah mcm nk putus dua sluar tu, pkai lagikk..kt sini, saje j koyak2..bkn sluar j, baju pon..wahahaha

Aleeya said...

damia yg 3 bulan tu pun sy dah pakaikan jeans hahaha

nUr@dDeEn said...

HaHaHa .. mak tak suke anak dia neh pakai jeans. So, kene korbankanLah jeans yg dah terbeli tuh. HuHuHu!

Er..er.. fesyen? Lebih kurangLah. Tp nampak selekeh la walopon rega dia mahal siott!! =B

AbGJaS said...

Hi Arsaili,
Aurat is one thing, cleanliness is another..hehe.....jgn mare abgjas ckp secara umum je nih..

Inah said...

arsaili..fesyen ek??bese la parents wants the best for u :)

myfisol said...

but one thing I found very interesting...they cost almost the same or even the koyak one much more expensive..

can't say anything...yours could be more expensive than my no holes denim...

hayad said...

x suke jeans jns koyak2 neh...jeans yg kaler dia mmg semulajadi lusuh pn tak suka. cam rugi je beli :p

Lin said...

Huh, saya pun tak berkenan dgn jeans lusuh tu, tak kemas. Kalau di rumah dah jadi kain buruk. Tapi tak sampai hati nak tegur tuan punya jeans, nampak cam sayang je ngan sluar tuh...

viruspadu said...

hiks,

dah kene sound dah tu... hihihih

tp ok what seluor tu, i like...

arasis said...

lum kronik lg koyak2 tu. tp sy xpkai la sluar cmtu since i know my parents sure akn bising.haha..tp biase la. dah namenye parents. same with my parents.huhu..

"sishoney" said...

salam,
sis pon sgt suka pakai jeans yg pudar kaler.itulah baru dipanggil jeans.kalo dgn mak pon mak sll cakap macam dah lama.dia cakap pilih yg terang2 :)

yOnnA said...

its a style la bro haha..
like sis NS told u..
all parents will say the same..
but its ok la..
as long as u dun show ur aurat :p
haha..
tp kan..
yang koyak2 la lagik mahai tau :D ngee..
as long as u dun wear the kembang bawah punya jeans..
yuxx!! haha..

kawaii_desu said...

salam ziarah :)

biasalah orang tua2... memangla pantang nampak benda2 camni...

shuhada said...

ok pe laki pakai jeans koyak2 sket (sket je la ek),nampak stylo pe,hehe..kamu ada supporter ni:)

tintaHati said...

sekali pandang mcm mat brutal...takut gak...huhu...

zino said...

lain kali balik kampong jangan pakai jean koyak lagi sedih abah tu nanti hehe..

teringat dolu2 di kampong.. zaman tu pakai seluar ketat.. nenek selalu tengok macam "balut nangko" hehe..

Orang Biasa said...

oit ape rasa daging kangaru? teringin la...

muadzlife said...

takpe...koyak sket jer tuh..
hehehhehe

Fauziah said...

salam. sorry to say la...mmg x kenan anak2 pakai suar koyak. selekeh. kalu kaki seluar meleret2 pun mulalah akak bebelkan. biasalah org tua kan. bg akak buat pe habiskan duit beli seluar yg koyak gitu. membazir. akak suka tengok anak2 yg berpakaian kemas...x suka yg londeh2 atau mcm x cukup kain. fikiran akak ni mcm stail mak n nenek zaman 60an. maklumlah suami sendiri pun x penah beli jean. dia lebih suka seluar yg biasa2 gitu. so bila anak lelaki pilih seluar yg koyak gitu mmg kena tinggallah bila nak jalan dgn kami.

Kasawari said...

makin lusuh dan koyak (bhgian luar) jer.. semakin syok pakai jeans tu kan.. he he...

achik said...

x bape suka fesyen koyak2 ni.. nampak cam jeans lama w/p baru beli.. hehe.. oh2 tapi lagi x suka fesyen yg tampal2 tu.. ;p