Friday, November 21, 2008

Kesum...
After Friday prayer, I went to Bunning to hire a Ute. Owhh by the way, we managed to rent a detached house, Alhamdulilah. Basically we already moved out all our stuff except the matress. So, I planned to move the mattress and at the same time to pick up the dinning tables that I bought last week. There is no free delivery service, they charged around AUD$40 just to send the dinning table set. So might as well I rent a ute, so I can kill two bird with one stone..umm. But things happened...We only moved the matress since the dining tables cannot be collected after two. Im so mad because they didnt inform us about it. I thought it would be open like office hours. Partly its my mistake too, I should always ask.

Daun kesum or Laksa leaves

So, I booked the ute again on Monday noon just to collect the dinning table...such a hassle. After returning the ute, I went to the plant and herbs section in this gigantic Bunning warehouse. I saw lot of herbs expecially the english herbs such as basil, oregano, parsley etc. But there is Laksa leaves....yesss! I had been looking for laksa leaves or known as Vietnamese coriander or in Malaysia it is called daun kesum. I did heard about laksa leaves in Perth and people did mentioned that we can buy it in Bunning. At last I found it. So it is easy to cook laksa penang or even assam pedas....yummyyy. I hope that laksa leaves will grow well over the summer. I just got to know that daun kesum is also known as Vietnamese coriander (rau ram) because Vietnamese people commonly eaten fresh daun kesum. It's not only in Vietnam but also Thailand (pak pai) and Cambodia (chi krasang tomhom).

ute=pick up or utility truck

51 comments:

cappuccino said...

daun kesum tu wajib ade kalo org melayu kt sini..antara harta pusaka yg akan diperturunkan kalo org2 lame dh nak balik mesia..tp kat sini kt kedai siam ade jual..xsusah ler..tp kami tanam gak ler dlm botol hehhe..

Lan Bingka said...

'ute' tu ape ek..hehe

kawaii_desu said...

ute: pickup truck hehe
ada foot note di bawah tu

anyway mahal tak daun kesum di sana??

Chekgu BaniHassim said...

its hard ye to find kesum leaves Bro??
susahnye....
masak asam pedas pun kene letak bende alah nih..
kalau x, xshempurna...

Mdm.Zend said...

banyaknya nama daun kesum ni ya...semua tempat ada nama sendiri-sendiri....wah pindah rumah lagi rupanya ya...lagi selesa tu...semoga dpt jiran yag understanding k....

zura lias said...

kalo nak wat asam rebus..daun kesum xde..mcm susah atie le jugak..bahan penting le jugak.. :D

hUmmY said...

da msk laksa..

jgn lupe pos cni ye!

nak gak merase laksa import!

:))

CAHAYA said...

not much of killing to birds with one stone huh? :) not your lucky day maybe.

p/s: teringin laksa pulak!

en_me said...

hi abang ittewww.. gittewww yerrr

psst bro, will u still be in perth next month?

kadok said...

tanam daun kesum needs tanah basah atau just plain water?i have tried many times but seems semua pon mati..haihhhh

nuu_OL said...

oooo laksa leaves erk daun kesum tuuuu..nway.i reaaly liike the smell

IBU said...

Hmmm... the word for today, ute. sumpah tak pernah jumpa this word b4! hehehe.

I hv daun kesum in my kitchen yard too. Lebih dari buat laksa aritu, masuk pasu...

Boleh la kita janji2 buat laksa at abt the same time though thousands of km apart ek?

cheers!

cikgu jane said...

salam....
yup, new word for today - ute. ..kat malaysia macam "tata" la kut ya.

word laksa ni terkenal lah ya. sampai dinamakan laksa leaves...

Neeza Shahril said...

I have a plastic of those daun kesum in the fridge (given by a friend). Unfortunately the hubby doesn't like it. So, tak buat apa apa pun lagi dengan daun tu. Dah kering dah pun... :)

zino said...

silap perkiraan le kiranya.. tak apa lah.. kiranya selesai juga nanti pindah memindah tu.. bagaimana jiran2 di tempat baru??

ute tu.. sekali sewa berapa inggit ya..kiranya bebaloi la kot..

Penoreh Getah said...

daun kari ada?

Kasawari said...

wah le buat asam pedas ni kat sana.. nanti jemput makan sekali eh hagewari dan hagelinda sekali.. he he..

kak ja said...

Masih letih angkara pindah-memindah ni?

chinta said...

laksa leaf! I tanam pokok nie, ada dlm 3 pot, sini x jual..

theconfused said...

kesimpulannya adalah....

ble nak banje makan laksa?? huahuahua..

:)

cikdinz said...

ko nak masak laksa kat umah baru ke?

waliz said...

the laksa leaf looked so green and fresh...hmmm assam pedas sound yummy to me..maybe i can cook some later...:D

PerantauSepi1306 said...

daun kesum kalo wat asam pedas tak letak mmg tak syiokkk... btw, cili api, daun pandan takmo tanam ke.. misti lagi syiokkk wooooo buat sik lemak, paih tu tomyam buh cili api titik.. perhhhh sentappp makan :D

kuIna Jentayutiara said...

lapaq laksa la pulak... nie nk p kola perelih nie

Masy said...

klu masak asam pedas pon dah sedap ni heheheh

sya said...

I was thinking what is an "ute" .. rupanya utility truck

dilaOHdila said...

tempat letak daun kesum pun shunteknya....
kreatip sungguh:-)
sungguh menarek

silversarina said...

salam,

senanglah selalu boleh masak laksa dah ada daun kesum .

Am said...

Terliur Am bila cerita pasal laksa ni, pasal Am ni peminat fanatik laksa hehehe

izman said...

ute? luckily ada footnote, kalau tak confirm ingat angkut barang guna unta.

daun kesum? yg letak dalam kuah laksa kan!

amacam rumah baru? puas hati

DeeN said...

Salam,
Daun kesum memang punya bau yg sedap. Sedap macam makan laksa. Hehe.

meen said...

daun kesum dah diwesternkan menjadi laksa leaves ekk..kenapa tak disebut kesum leaves yaa?

Mak Su said...

ute tu macam trak pikap ker?

etomyam said...

interesting....they are really masters in commercializing anything...look how they present the 'daum kesum' compared with our local entrepreneurs....camno nak global nih?

sakurasa 2 said...

daun kesum masak asam pedas..sakura suka sangatttt

e-leeyana said...

wahh...pengembaraan btol ye. nak bunga kantan skali x? hehe..

p/s : jemput amik award tu ye

Beruang Madu said...

Hehehe kalau kami kat Johor, daun kesum ni kami gunakan untuk masak asam pedas.. bestnya

hairieusoff said...

aku suka coriander atau daun ketumbar...

Hafiz said...

thanks for the info on daun kesum. Lepas ni boleh cari kat Bunning pula :)

xiiinam751 said...

Sedap buat ulam!Anak-anak saya tak gemar daun kesum ni. Mereka kata, macam bau sireh...Ada ka...!

eedany said...

alamak... ai tak reti masak. makan pandailah...hihihi.

So...that pot + pokok tu u beli sekali ke? :)

happy weekend to you bro...

tintaHati said...

wahh ada byk istilah daun kesum yang blh dipelajari di sini. dan saya suka akan laksa penang janggus dan asam pedas rebus!

~mardihah~ said...

wahhhhh...
buat laksa sedap. tapi kebanyakan orang suka masuk dalam lauk asam pedasnya, gulai ke...tapi dihah tak berapa suka. Tak sedap. Asam pedas Melaka with ori tiada daun kesum. tapi banyak pilihan juga!

Mari Raikan Cinta!

Inah said...

hey mate!! hope u;re doing fine kat sana :)..hope to meet u one day :)

kawaii_desu said...

nak laksa nak laksa

LotsOfLove said...

ute? mmm.. lain jer. xpena dengar plak b4.. ingatkan amenda.. utility truck rupernyer.. hehe..

yazrie said...

DAUN KESUM BEST KALAU NAK BUAT ASAM PEDAS..Wangi tau...di samping bunga kantan..sedapp!

CriticalThinker said...

oh hilang ingatan sekejap.. ingan kan daun kesum tu daun ketum..

CikguZue said...

salam,
daun kesum selain dimasukkan dlm asam pedas dan laksa, kalau masuk dlm rempah/kuah ikan bakar pun sedap, tu...kat sini, akak dah dapat tanam pokok2 kesum dgn jayanye, alhamdulillah. time winter sekarang ni, kena masuk dlm rumah. kalau tak bekula dia...heheh

Abang Putra said...

Kira hebatlah kalau daun Kesum dah sampai Australia. Tak ada masalah lagi nak makan laksa!

CT said...

Next time balik M'sia...you keringkan daun2 yang you suka dlm microwave & bawa ke Perth...but boleh lepas ke tidak I tak pasti pulak:))