Sunday, November 16, 2008

Moving

Karawara, Western Australia

Yesterday I went to a friend house, Kak F and abg R. They celebrated their daughter’s birthday. Happy birthday to A, she is now 3 years old.

By the way, we are moving out. The previous house is a town house terrace concept. Since we have always received complaint from neighbour next door, we decided to rent a detached house. Our neighbour doesn’t understand the concept of having kids (fair enough; they have no kid themselves). You can’t just simple stop the kids from making any noise, cry or whatsoever. My two little nephews are too young to understand and you can’t simply said quiet. Looking for a house is not easy and when you move to a new house you need a lot of money for the bond and etc. There is a lot of work to do as well, to transfer the phone, electricity, water and internet service to a new place. Since the new house is unfurnished, so need to spend money to buy fridge, washing machine and at least basic furniture. I hope this will be the last house and can’t afford to move again.
But a good lesson I can learn from this situation is that be patience and tolerate to others.

54 comments:

theconfused said...

eheh... pindah ari tuh pon sbb jiran kat rumah atas tuh anak dia suka lari2 di tgh mlm dan awal2 pagi di hari ahad nan indah..

so, sbb they can't do anything, we have to moved out.. takpelah kan... takkan nk tolong rotan anak dia pulak.. :)

hidayah said...

When the going gets tough, the tough gets going...

kadang kadang ada perkara begitu menduga kita bila kat luar negara ni.

Aleeya said...

sedapnye kek tu..

kak yang tu no. 3, abg yg sulung tu dah 45, my mak born in 1945..leh kira sendiri age dia he he..

ad3ck said...

gud luck on your moving. tak sangka plak jiran sebelah komplen pasal bende2 cenggitu. awat depa masa kecik dulu tak nangis ka?

BurungBelatuk said...

hepi besday to besday gurl.nway,dat is kid nature.cry,jumping around,shouting etc sumtimes would make us dizzy but most of it we will cherish when they've grown up.

en_me said...

siannyerr.. kannns

etomyam said...

yes, patience is indeed absolute key to success.....cam Axel GnR nyanyilah...all we need is just a little patience...bila nak balik bro?

cikdinz said...

kalau mcm tu pindah jelah...

Mak Su said...

sumel-sumelnyer lilin iteewww

errr... by the way, people with no kids or have only a few kids, often cannot understand the daily situation face by people with many kids..... :(

Rush Murad said...

jiran2 kat sana tak bertimbang rasa ekkkk??? kena banyak sabar... hope u can find the suitable house ASAP....

MULAN said...

sabar... sabar.. ada hikmahnya..

e-leeyana said...

hum..like that hah??? yup, they r too young la nk marah2...they can't even understand...patience...patience...hehehe...

home made cake huh? great!

Neeza Shahril said...

it's irritating when we could understand others but others don't try to accommocate with us..

sabar lah.. hidup di tempat orang cam tu ragamnya.. hidup kat tempat kita pun ada jugak kes gitu kan..

xiiinam751 said...

"Jiran yang baik" juga adalah satu rezeki anugerah Allah...

ckLah: mangsa kedengkian jiran!

Lan Bingka said...

ada hikmahnya..mungkin akan jumpa jiran yg lebih baik lagi..:)

Boo-lah said...

Camtu pulak kesnye.. Sabar lebih baik.. kan!

azizul said...

kesiannya. elok la pindah, mg jumpa jiran yang lebih memahami

Kujie said...

hidup berjiran mcm tu la..kadang2 dpt yg sefahaman...

WanHidayat said...

Salam bro....Have a great day :)

Bila nak ajak sy pi sana???

mad redo1 said...

kijam! sungguh kijam!

MZ said...

pak cik pun skrg ada 'neighbour from hell'. a mat salleh from german. pressure sungguh.
kalo ada rezeki lebih nak cari rumah lain. rumah bungalow ke ...

yazrie said...

eeeiiii...tak bertimbang rasa betul...! NAK KEK!!!!!!!!!!!!!!!!

PerantauSepi1306 said...

hmmm semoga u ols akan mendapat limpahan rezeki yang banyak di rumah baru nanti.. Amin :D

cendawanintim said...

tempat baru dengan semangat yang baru ok!

good luck!

adie-ishmael said...

hmm...pindah ke rumah baru memang memenatkan...ada jer benda yg nak kena beli...saya yg 62hari berpindah ke tempat baru ni pun masih ada jer yg tak cukup lagi...

13may said...

penat dok pindah pindah nih...hehhe hehhe

zura lias said...

susah jugak idup kt perantauan nie ye...xpe..sabar je le ek..

Lan Rambai said...

ermm.. boleh buat entri kat blog sendiri pasal jiran dgn omputih ni... dorang memang ramai yg anti budak2 ker?

Masy said...

canteknye lilin... kat mesia ade tak ek?

btw, takpelah pindah umah. mebi hikmahnya nk soh u beli barang sendiri kot hehehee. selamat mencari dan semoga ketemu hendaknya - insyaallah~

simah said...

memang.. kalau org yg tak ada kids...or their kids r all grown up.. the sometimes forgot that kids make a lot of noise...

selamat berpindah adik... hope this new place will be the perfect solution for all...

well..just look at it this way... at least u r all renting a house.. just imagine iving in an apartment where even footsteps of the neighbours can be heard...lagi la naya...!!

selamat berpindah!.. selamat cuci rumah! heheheh work adik work hard!

p.s.. just wondering.. bila pindah rumah tu.. rumah tu kena samak first tak?

CRAZY BEAUTIFUL88 said...

salam
kalu dah macam tu rasanya baik pindah kot

meen said...

nampak kek..terus tak tau nak komen apa dah..cuma boleh kata.. nampak sangat sedap..hihi

all the best to you in whatever you do..

kawaii_desu said...

although the process of moving makes me sick but i'm always excited to what's new heheh

Ishan_Qureshi said...

Salam,

Nampak sedap je kek tu, buat sendiri ke? Dah berapa lama dah stay kat Australia? Teringin la nak visit Australia, macam best je:-)

izman said...

the westerners is always individualistic, thats why malaysia still the best.

suara said...

Salam arsaili...
Kak su pun tak suka pindah rumah. So many thing need to be done. So far, jiran2 yg kak su dapat semuanya ok. Alhamdulillah...

Am said...

hai arsaili

wah jiran macam tu pun ada juga ker, sabar aja ler ya....

addyaholix said...

salam arsaili!
terima kasih jenguk blog saya. gerobok(juga disebut gobok) sama erti dengan almari. tapi bila disebut gerobok, kedengaran lebih klasik =)

selamat berpindah!

CT said...

Salam & all the best to you...sabo aje laaah! Mudah-mudahan dapat jiran yang baik kali nii!

razor said...

mak cik aku pun sama kena 'gangguan' mcm gitu. anak2 jiran dia bising. tapi mak cik rilek je. malas nak layan. kalau aku dah lama marah. hihi

anyway, pindah2 ni selain cost, penat giler wei....

lainla kalau byk duit nak upah2 orang....

mrblind said...

bab-bab mengangkat yang lemah kalu pindah-pindah ni..gua dah serik..

KAMATO said...

saya pernah kenan macam tu juga di uk dulu

Kasawari said...

pindah lagi ker bro.. ermmm.. takper ler.. berhijrah kan..

kak ja said...

Mmg susah kalau jiran tak fhm situasi kita dan berlainan budaya.. Kja dulu, terpaksa berpindah umah sbb jiran kja selalu buat party.. Bising sampai xleh nak study.. Lps tu, kwn2 depa yg mabuk tried to break into our flat.. Kami terpaksa panggil polis.. Dia 'makan free' kat dlm sana dua tiga bulan..

muadzlife said...

sabar ye bro...:)

selamat berumah baru..

nasazfrog... said...

all the best to u...:)

ku tak sempurna said...

naper ada org yg taknak anak??? susah nak fhm manusia ni kan...

kuchalana said...

ya.. it a lesson for me as well.. negara org byk mendewasakan aku.. :)

zany said...

hidup ni terpaksa tempuh bermacam ujiankan, kalau tak dalam rumah diluar rumah pulak.sabar je lah.

hUmmY said...

payahnye dpt neighbour gini ek!

xpela..

for ur own good gakla kan!

hopefully dpt umah baru yg lg bes environment nye!

hehehe~

iEn said...

tengah tunggu bile laaa owang nak bg kek camtu.. heheeh!

zino said...

kalau dapat jiran macam tu memang memeningkan.. elok juga lah pindah tu..

zafi said...

better move out bro
you might fine a better place !
living is the society is not so easy especially with people who r not tolerable!
hope ure doing fine!

CAHAYA said...

no house-warming? hehe. kidding. how's the new place? okay?