Sunday, November 29, 2009

Key dondon

Im pretty excited when I saw Malay apple or also known as Tahitan apple or Spondias dulcis L. by the scientific name. In Malaysia this fruit is well known by the name of kedondong or ambra. I'm laughing out loud when I saw the label - key dondon....ummm sound like kedondong in Australian slang LOL....

My mum made the best 'jeruk kedondong' I ever taste, because its really crunchy jeruk..yummy yummy. But my favourite is ulam kedondong with sambal belacan kicap.....wallllaaaaaaa! Since my parents came over and stay for a month, so I bought a kilo of kedondong for jeruk and ulam.

Western Australia

38 comments:

umi_e said...

Salam... sekarang ni semuanya ada kan... tak perlu balik kampung untuk makan kedondong :p

~ have a nice day ~

Nurul said...

hmm..hmmm..sure sebulan nih makan mewah je.. :)

Nurul said...

hmm..hmmm..sure sebulan nih makan mewah je.. :)

Penabahari said...

Salama Arsaili,
Kedondong buat air lior uncle kembang.yeap..Uncle pun suka ulam kedondong, Buat sambal juga sedap tp memang jeruk yang paling sedap kan?
My regard to ur parent.

Mia's Mom said...

Salam Arsaili (:-D

Waa... waiting for the time when "keydondong" will arrive here. Hmmm I enjoyed jeruk kedondong (the homemade one of course - it is crunchy and still managed to maintain its green colour unlike the purchased version) but I remember when I was young my grandmother will cut it into pieces for us children to be taken with kicap and sugar. Heaven at its simplest form.

kadok said...

banyak tu..bole abis ke bro..hehehe

kadok said...

banyak tu..bole abis ke bro..hehehe

Yunus Badawi said...

Salam.

Oh kat sana pun ada key dondon? Puaslah makan beli sampai sekilo.

Tengah cuti ke skrg? Kalau cuti bolehlah bawa parents jalan2.

Mohamad said...

Key dondon is kedongdong kan? Looks like it. So sekarang musim orang mengidam ke kat sana and ada ke pokok kedongdong kat sana?

manusia yang sentiasa mencari redhaMu said...

Wahhh, ade gak ek ulam kedondong?? xpnh makan g..heheheh

besi said...

kagum2 kat sana pun leh layan buah kedondong....
6.90 mahal gak
hehehehe

fusarium solani said...

Salam,
arsaili,

mula-mula baca, saya dah tergelak. dah dekatla tu dengan ejaan orang melayu.

saya sangat suka air buah kedondong ni masa berbuka puasa.

ingat cerita jiran, puluhan tahun dulu ketika kampungku baru dibuka,ada seorang apek datang jual buah setiap minggu dari pekan berdekatan, sebutannya 'epal,luku,lai,lelondong......" lebih krurang begitulah bunyinya menjual

KAMATO said...

tak sangka kedondong ada kat situ....

izman said...

i love jeruk key dondong.

Tie said...

Sedap tu ! Tie suka buah kedondong, segar atau jeruk ! memang best!

Kelakar gak label key dondon tu... :)

Tie said...

Sedap tu ! Tie suka buah kedondong, segar atau jeruk ! memang best!

Kelakar gak label key dondon tu... :)

dEeWaN said...

salam, bkn mhilang cuma komp ada mslah. kedondong mmg sdp di mkn tapi jgn krp makan yer t skt lain pulak yg datang.

laki cikgu kimia said...

mak ayah belum pernah sampai pon even mase convo dulu.. :(

CT said...

'Key dondon' Eih Mike? Jangan makan banyak sangat nanti asyik nak ke toilet pulak hehehe just joking Mike:)

aNIe said...

Hahaha...arsaili...asalkan boleh aje...tapi okaylah kan...ada bunyiknya tu...

Akak minat jeruk kedondong...eh! akak ke auntie eh? Hehhe...Akaklah...kasi chance rasa muda sket...

noorlara said...

wawa sedapnye key dondon tu tapi mana mari, Malaysia mari ke atau Indonesia mari, hakak baru tanam 3 bulan pokok tu masuh tak berbuah lagik, mintak skit bila dah jadi jeruk buatan ibu tersayang nanti hahaha, selamat tahun baru Arsaili!

MULAN said...

heheee... so kena sebut kidondon la.. key is ki what... hahaa..

tapi memang sedap itu jeruk kidondon esp yg rangup... yullmmm...

@xiM said...

ayaq kedondong asamboi yang paling layannn sekali...pehhhhhhhhhh...

en_me said...

teringat teka teki - 'buah apa rambut didalam buah diluar'.. ekeke

AbGJaS said...

Hi Arsaili,
Abgjas pun dah lama tak makan kendondong... err key dondon...

Shifu67 said...

pehh.... mahalnye harga keydondon ni... menyesal aku tebang pokok keydondon kat belakang rumah

zany said...

lawaklah key don don, janji dapat merasa kan. sedap cicah petis, org utara panggil garam belacan.

DrSam said...

beli keydondong macam orang megidam aje bro :)

suara said...

Kak su pun suka buah key dondon. Sebab tu kak su tanam. Tak sampai setahun tanam dah berbuah, tapi belum cukup besar untuk di 'tuai'. Pucuknya pulak baru belajar makan bulan lepas, lepas makcik bgtau yg ianya sedap sangat. :D

silversarina said...

ingat kan apa ...rupanya key dondon ... lawaklah bunyinya , akak pun lama dah mengidam nak makan key dondon ni, nak kena cari kat perth ni ...hehehe.

patungcendana said...

best!!!!!!!

TokNabe said...

Ada sepokok di belakang rumah, walaupun berbuah hanya sikit tapi tak habis jugak dimakan... buat jeruk..emmm best,best.

Happy New Year 2010.

Penoreh said...

Salam bang..

Selamat tahun baru.. mahal gak $7 sekilo kan

Mak Su said...

comel jer namanya, key dondon :)

Zareda Norman said...

key don don.. hahahaha so weird...

asalkan ada bunyi kira oklah tu

selamat menjamu selera dengan jeruk key dondon ya..

4ZH4M said...

kat kedai mana nh bro.
tak penah jumpa pun?

Tobby Ghazali said...

thats a good one!!! ahahah

maza said...

fulak dah!

hehehhee...

maza masa kecik2 suka makan kedondong... skrg, alahai.. ikut mood lorrr