Sunday, December 09, 2007

Home sweet home
Bentley, Western Australia
Alhamdulilah, my application to rent a new house with 3 rooms had been successful. But the rent is very expensive, AUD$385 perweek. Due to the difficulty to find a house and the time constraints I had no choice but just grabbed it. In fact that was my strategy to get a house, apply for expensive but furnished house for less competition. The reason why I need to move is solely because my sister and her family will reside here. The problem to rent in this country, the tenant must be here in order to sign the agreement. Therefore, to make sure the house is ready for them once they arrive, so I decided to rent the house under my name and add their names in the lease later. It works that way, so for now on I will stay with them and share the rent. My sister and brother in law with my two nephews will be arriving here next week. I finished moving my stuffs to the new house and still doing some cleaning to the old house. The hand over of the old house might be on Monday or Tuesday..Fuhhh what a tiring and stressing activites. Next time I will use the moving agent, just pay and they will settle it for us. But on second thought, I don’t think I’m rich enough to pay for the service..ahaks!

53 comments:

tintaHati said...

Tinta sewa umah tak ada surat bertulis pon. mai cakap2 mulut saja..tuan umah tak banyak kerenah sangat...kadang2 lambat bayar pun dia tak kisah, janji bayar...dan dia tak pernah ambil tahu pun pasal umah sewa dia ni...sib baik dia dapat penghuni yg baik utk take care rumah dia... ;)

TokNabe said...

good dah dapat rumah baru. tapi penat mengemas tu biasalah. Mahal giler sewanya ...... Tapi apa-apa pun dah ada rumah selesa untuk berteduh.

aria ayumi said...

cantek umah br nih. no wonder la mahal. err btw, AUD$385 sama dengan bape hengget yek?

ellie said...

waaah..dah pindah rumah baru eh..sure penat la ni..Anyway, good for u la coz ur bro n sis pun nak stay sama-sama..nanti sure meriah ngan anak2 buah tu eh..

cikgu panji said...

Ingatkan cari rumah baru sbb nak bawa balik "orang rumah".hehe..

---> kelat said...

waaaaaaa... lawo umahhh... best nyer kelat tgk... sure selesa... ngeh ngeh ngehhhh...

kumb@ng said...

fuyoo...kalau kat sini dapat sewa banglo tu...hehe :)

Mazudi said...

Moving?
Memang penat kalau pindah rumah. First, kena packing, then yang paling memenatkan nak unpack dan susun balik ditempat yang baru.

Aku masih lagi ada kotak yang tak dibuka time pindah 2 tahun lepas.

mazudi.com~

Pengusaha Cowbra said...

sangat cantek.

worth x?

hahak !

hajarss said...

kita tolong ek? :P

myfisol said...

nampak cozy...apa2 pun rules tinggal oversea ni..jangan convert to RM!

zino said...

selamat berpindah ke rumah baru.. nampak cantik perabut tu..

eTomyam said...

wow, mcm tak percaya, bersih nye rumah, atau ni baru first day masuk,...he he he

tun teja said...

nak dtg masa raya aji leh ke? ade lemang tak?

Qaiyum.Net said...

AUD$385?? Mak Aih.. Bulu Luruh Abis Bulu Hidung Nak Membayornye..

hayad said...

pindah mmg penat. tp lps pindah rasa puas :D

Anul said...

that really is very expensive dude..aroun 1k++ duit malaysia. When I went there before, nk beli coca cola pn seram..AUD3.50..mak aih..9 hinggit coca cola 500ml

tp kalu gaji sn mmg enuff utk living cost ok la..msia makin lama makin tinggi..gaji tk naik gak

AbGJaS said...

Hi Arsaili,
Moving to a new house? Great! Just dont get confused by all the switches in the new house..

umie said...

cantik dan luas rumah baru ni... tentu lebih selesa kan..

Intan said...

Alhamdulillah...akhirnya dapat juga rumah yg dicari. Nampak kemas sgt dan selesa. Tapi, sewanya mahal betol.. agak2 sebulan sama dgn berapa RM tu?

Masy said...

simple deco, i like! nanti leh ler tiru bile sy masuk umah baru lalalala~

Hanna J. Potter said...

wah! best nye rumah baru!! have a good start!!

Mak Su said...

bagus gaks undang2 sewa rumah ni ek....

Kasawari said...

Bro, selamat berpindah rumah.. Semoga dah selamat kemas2 rumahnya.. Dah Azankan tak?

budak (lara) said...

AUD$385?
PERWEEK?????


Gilak!
Mahal

kuncup said...

penat ek arsaili~??
tu lar saper suh pindah tak panggil kuncup tolong, tidak sumer dah siap dengan sekelip mata...
teeheehee..
ps: bestnya pindah rumah baru that have been furnished, $$$$ nya pun best gak tu...
ni pocket ada duit lagi tak~??
*selok poket arsaili*

JEFFROCKERS said...

congrats bro for the new house... janji puas ati : )

Azzam Supardi said...

Tumpang tidur kejap...zzzzzzzz!

blackpurple @ jowopinter said...

Nanti dah betul2 pindah situ, bagilah alamat ek. Manalah tau nanti-nanti kalau saya ke sana, bolehlah saya singgah rumah sdra. He he he.

achik said...

mak aih.. mahal giler!!!

Wira Nordin said...

salam...
next week kakak kamu dtg?
so raya haji kamu tak balik la ye?

arsaili said...

re: tintahati-itu la..sini penuh dgn procedure...ada baiknya to protect d landlord n even d tenant

re: toknabe - Alhamdulilah tok..dah tak larat nak terus mencari...asal ada even mahal skit

re: aria ayumi: umm..harapnya worth it la...kali lebih kurang 3...abt RM1000 +++

arsaili said...

re: ellie - yea..penat teramat sey...sakit semua badan yg dh tua nih...aaa tade la sunyi sgt..buat hati lak jauh uhuhu

re: cikgu panji - uhuhu...nasib badan

re: kelat - umm..harap cam tu la tapi sejuk skit..nanti dh ramai org harap panas aaa..sebab tile tuh..tatau time winter nanti..grrrr

arsaili said...

re: kumb@ang - itu la..tahan jer la..klu di pikir boleh biol jadinya ahaks

re; mazudi - betui la bro...tak sanggup nak lalui lagi...dah la sorg2..kalau ada org tu ok gak..tapi ada la kawan tolong skit..

pengusaha cowbra - iskk2..jgn la tanya soalan cepu emas..harapnya worth la

arsaili said...

re: hajarss - meh la...tapi dh settle..lambar la plak..ahaks

re: myfisol - u r right..pejam mata jer..even makan klu kita dok congak dlm RM, ilang selera

re: zino - thanks bro..erkrkk cantik ek..asal selesa je..ehehehe

arsaili said...

re: etomyam- wei brother..tengok kaki aaa..mesti aa bersih tak pakai selipar ..ahaks..fyi..masa ambik gambo ni tak pindah lagi..ekekeke

re: tun teja - uhuhu dtg aaa ..ada lemang segera dlm aluminium foil yg tasteless tu..uhuhu

re: qaiyum.net - ahaks....kena survive gak..sib baik share ngan akak...ehehehe

arsaili said...

re; hayad - aaa mmg puas..rasa lega..tapi badan den sakit semuo nyer..

re: anul - betui la bro..mmg mahal..rasa nak import jer semua brg dr msia..uhuhu..kalau shipping still murah ...sini double semuanya

re: abgjas - hi abgjas...trauma actually moving ni..uhuhu..umm good advise ..this few days i feel like blind man..keep on searching the right switch for d right lamp..ahaks

arsaili said...

re: umie - alhamdulilah umie..tade la luas sgt kang dia org dah dtg..lagi my nephew yg serba active lagi cute tuh

re: intan - Alhamdulilah ..berakhir sebuah pencarian...dalam sebulan abt RM5 k...

re: masy - yea..ok juga deco dia...bila nak wat house warming ..ehehe

arsaili said...

re; hanna - yea..thanks..hope everything will be ok...

re: maksu - yeap maksu to protect both party but tedious la

re; salam..belum lagi la bro..nak baca yassin gak...mana la tau kan

arsaili said...

re: budak (lara) - what to do....

re: kuncup - yea...really penat..tu la..kalau ada kuncup in d bottle leh suh tolong ngan magic wand..tingggg..semua ready... dah pokai nih..nak masuk jer kena berapa ribu AUD$...

re; tu la bro...harap cam gitu laaa

arsaili said...

re: azzam supardi - sila ler...bebaik air liur basi hang tuh

re: jowopinter - sure sdr..by all means..nanti sy kasi InsyaAllah..klu dtg contact la..ada bilik kosong utk sorang dua..ehehe ..kalau serombongan tu..bath tub ada..ahaks

re: achik - tu aaa mahal amat

arsaili said...

re: wira nordin - balik InsyaAllah..just get them settle then saya belah...eheheh

inah said...

sangat mahal..ur sis datang??migrate ke??kerja di sana or sambung blaja?

TokMoh said...

syukurla dah dpt rmh baru tapi mak oii mahalnya sewa.apa2 pun nampak cantik rmh tu.nyenyak tido lebih2 lagi penat angkat brg.

lindosh said...

umah tu nampak mcm besh.. cantik

posmen said...

rumahku, syurgaku
bila nk impot bidadari lak?
heh heh heh

p/s: best gak tido dlm bath tub. bgn xyah jln jauh nk mandi..

Noushy Syah said...

hehhehe..tot you're married, ngehhh:D

ANyhow, you should be happy having your sista and nephews around...

yOnnA said...

bro,
1000+ per WEEK?????
ngaaa....
gilak mahal..

but since u said u had no choice..
hope worth it la :)
ehehe..

bace yassin tau masuk umah baru nnt :)

muadzlife said...

mahal.. tapi cantik.. takper ek..
janji puashati

nanonano said...

salam arsaili,
mahainyeee.. *hehe padahal xtao brape dlm RM, :p

zura lias said...

per week???mak aiii..humang aii...tp rumah ni cantik..hujan emas di negera org..lebih baik hujan batu di negara sendiri..hikss..

© Oshun/EM Muhammad/Nadia Emarele Muhammad said...

Salam Arsaili...
Make sure you vacuum the sofas sepuluh kali. Takut the previous tenant ada pet. Kalau no pet allowed, then tak apa sangat. Then, make sure beli oven cleaner (grease cutter tu), sembur dalam oven tu dan biarkan sehari semalam. Esoknya, baru bersihkan. Bimbang entah apa-apa dia orang roast dalam oven tu. Well, susah duduk di sini kalau menyewa. Thanks for the vase and pepper candy.

Pak Ngah: said...

:: salam... alhamdulillah... sewa mahal tu biasa le... ostolia lain dari malaysia... kan... yang penting rumah dah dapat... tak gitu?