Tuesday, December 04, 2007

Ero qui.... Pisa, Italy
I just finished meeting with my boss . Three hours long!!!!! Fuhhh..I'm mentally exhausted. There were so many input I need to take note and deal with. So it will keep me busy for the whole week. I will stay up tonight to plan out what I need to do and settle few urgent tasks. How I wish I can go for holiday at this moment of time.

Errr..let me share a photo about my trip to Italy many years ago. So you can see the younger version of me..ahaks. It always my dream to visit all the seven wonders in the world (but now so many listing on the seven wonders of the world….umm clashed of interest perhaps) but I managed to visit only a few places and one of them was the homeland of the famous Galileo Galilei (Italian physicist, mathematician, astronomer, and philosopher) to visit the leaning tower of Pisa. Do you know that this world known building is totally a mistake? But Strange enough that such a colossal miscalculation by the architect has instead been embraced as a symbol of civic pride. I enjoyed this trip very much except we went at the wrong time that was in the peak summer.

In 2004 if I’m not mistaken, I went to Perak for a course and I met my ex-housemate. He drove me to Teluk Anson or now known as Teluk Intan to visit the younger cousin of the leaning tower of Pisa which is known as the leaning tower of Teluk Intan. I just made the comparison of those two monuments.

We must not say every mistake is a foolish one.
Cicero (106 BC - 43 BC)

40 comments:

aria ayumi said...

Galileo Galilei. macam pernah dengar nama itu. ye. masa blaja fizik dulu. ngehh.

omg. apekah itu menara condong pisa? nape yek... kdg2 nampak condong, kdg2 tak nampak condong langsung. huhu.

arsaili said...

re: aria - yea dia kan bapa fizik moden rasanya...tak condongkan itu la photo trick ekekeke

eTomyam said...

good, I also went to teluk intan recently, but not looking for menara condong, but for Mee teluk Intan, famous what, unlucky me the restaurant closed on friday

arsaili said...

re: etomyam -owhh really..mee teluk intan??? cam mi goreng ker? kesiannya..tutup la plak..nanti leh belanja saya kat sana

Kak Lady said...

Arsaili...baru le akak tau kenapa Tower kat Teluk Intan tu senget...heheheh...tapi kak lady tak pernah tengok pon...

pandagumuk said...

tetiap tahun balik kg kat perak ikut teluk intan tp x pernah singgah.ngee.
a'a la.x leaning tower la mcm ni sebab gmbar tu x condong.

Noushy Syah said...

Wowowow ... non mi rendo conto che Msia ha una torre simile a quella in Italia .. e di quello che mi emozioni, è che è in Perak!

Stupefacente .. strano ma vero !!

TokNabe said...

"Errr..let me share a photo about my trip to Italy many years ago. So you can see the younger version of me..ahaks."

Foto skarang mana plak nak banding..yang ni pun blur je...hehehehe. Tapi mcm nampak tak lekang dek tahun je arsaili ni.

zura lias said...

erkk...sy org perak tapi tak penah tgk towernye...apetah lg tower of pisa..hikss...

Kasawari said...

Adui. atas tu Noushy cakap apa eh? itu cakap German ke atau italy. Wah caya lah Bro. comparison yang menarik tu.
Saya suka Italy sebab Ferrari.. he he. apa lagi kalau dengar lagu kebangsaan dia orang.. mesti nak cari jer bendera Ferrari kibar kibarkan..
p/s; apa pun tetap NegaraKu.. cuma si Puncil akan nyanyi lagu tanggal 31 satu bila nampak bendera Malaysia.. he he

meen said...

agree with toknabe...takde foto dulu dan kini..macamana nak compare ye tak ..hehe

~wan hidayat~ said...

Salam..thanks for the wish, really appreciate it...happy working..

Jgn dok stress sesangat...enjoy ur life there!!!

muzem said...

Bestnyer Encik Arsaili dapat jalan-jalan.........

p/s: Bile leh sy panggil dgn gelaran 'Dr.' Arsaili lak eh? Tahun depan?? InsyaAllah.. :) Take care bro!.

arsaili said...

re: kak lady - isk3 akak ni..gi la tengok best ape

re: pandagemuk - wei buek malu org kampung jer ahaks....gi la tgk best gak posing kat pagoda tu

re: noushy - il yea... u deve credenza esso ..ahak..but it is very interesting...ajak syah ke sana

blackpurple @ jowopinter said...

Bilalah nak sampai ke sana....

Gambar cantik. Pemandangan cantik. Pengalaman pun cantik. Tapi kalau muka dikaburkan, jadi tak cantik. He he he!

Menarik kata-kata Cicero itu ya..

arsaili said...

re: toknabe - tok imagine jer la..ekekeke

re: zura - isk333 nape la tak jenjalan..ni nak g shopping jer ek..ahaks

re: kasawari - italian aa tu bro...si puncil ni salah lagu la pulok..ahaks

arsaili said...

re: meen - ekekeke tak yah la compare ...tengok jer..uhuhu

re: wan - u too bro...proud of u

re: muzem - hobby tu muzem..iskk2...lama lagi ..doa je la

arsaili said...

re: jowopinter - iskk..tatau la camera ni..bila bab muka ambo..mesti blurr..tak ada chemistry kot..ahaks..yea agree with cicero...

13may said...

3 jam???
Kamu meeting atau kamu tengok movie???

hahha hahha...buleh sakit jiwa wooo...!

DUNIABUDIN said...

best n3 ni. boleh belajar sejarah. Saya suka... tapi gambar kat atas tu mungkin dari angle tak berapa betul. tak nampak condong sangat. tul tak..?

Sastri said...

haaa... harap2 satu hari nanti i'll get to go there... memang menarik...

Azzam Supardi said...

Yang gambar blur tu pun macam leaning tower. Senget semacam heh!

Waliz said...

hey u have the same dream like me..but very sad i not yet visit one of those places at all...

yOnnA said...

kesalahan yg menjadi satu keajaiban :)
kuasa allah hehe

Mak Su said...

kat italy depa guna bahasa apa? perancis ker?

hajarss said...

bila la dpt gi sana yek.. :)

arsaili said...

re: 13 may - ahahaha..tu la may, rasa nak pecah jer kepala...dah aa meeting 1 to 1 ..tak leh la nak ngelat

re: duniabudin - pandai sdr..tak minat sejarah, minat geography..ahaks

re: sastri - yea..go to teluk intan first then pisa so u can compare

arsaili said...

re: azzam supardi - cheh..sempat lagi tuh...aaa kan baru pasan..salah posing..ahaks

re:waliz - just start wif a dream first then it will become reality

re: yonna - yea..semua sudah tersurat dan tersirat kan

arsaili said...

re: mak su- iskk maksu nih..kat itali guna bahasa itali la..tapi ada yg guna france especially yg kat border

re: hajarss - bila2 bole ..ehehehe

zino said...

zino dah tengok menara condong kat teluk intan tu je hehe

NBK466 said...

Tak pernah sampai ker tower senget kat Teluk Intan apatah lagi kat Italy...tapi yg OTAK SENGET tuh banyak ler jumpa..he..he.he..

sampulnak said...

going to italy in 2 weeks time, excited...

Ayu said...

dah tgk menara condong kat teluk intan juga tapi kan bila tgk tu sambil senget2 kepala pastu mcm pening le plak hehehehe

mrozaidi.net said...

Bila nak gi sana ni..macm best je...ada orang nak sponsor tak..

budak (lara) said...

3 jam? Boleh tengok wayang + jalan2 + makan2

Sarah Mohd Shukor said...

kakak sy satu2nya dlm family yg dilahirkn di luar pahang - dia ank perak, lahir di teluk intan. kalau balik penang dgn dia, wajib kena singgah tower ni. tak larat! but the facts the u shared there are very2 informative.

arsaili said...

re: zino - ehehe sdr takpe nanti leh ker pisa lak

re:nbk466 - ekekeke..aaa byk gak jumpa yg otak senget..uhuhuhu

re: sampulnak - enjoy ur trip...ni tgh sejuk seh

arsaili said...

re: ayu - ni musti nak lihat menara senget tu lurus, last2 diri yg jadi senget..ahaks

re: mrozaidi - erkkk..cuba tanya ngan MAS..mana tau bermurah hati dia org nak sponsor..ahaks

re: byl - tu la..how i wish masa tu leh jenjalan..kan bes..ni berasap kepala

arsaili said...

re: Sarah - ekekeke..byk kenangan pada dia ala2 ku sandarkan kenangan di menara condong teluk intan ..uhuhu...

posmen said...

menara pisa
tommy j pisa

adalah takde kena mengena..

hahaha, terer ko amek gmba. mula2 cam konpius dah.. :)