Monday, December 03, 2007

Iqra, read, baca

Mill Points , Western Australia

Friday last week, my friends asked me if I would like to join them for jogging at Mill Points. Umm the place sound familiar but I never been there. Actually it is only by the Swan River which is not that far from my house. At first I’m a bit reluctant to go but after the second thought, I agreed to join them. Due to my health problem, I didn’t jog with them. I brought a novel and sat at the bench facing the swan river. That novel was given by Oshun Muhammad a.k.a Opah D quite sometimes ago but due to many work loads I have no time to read. All my reading novel activities had been stop to give more time for reading the academic journal (ahaks..very dry reading material). So I grabbed this opportunity to finish my reading on “Ninja Kunaharo – Misteri Kelubung Putih". So this is my review;

Novel yang di tulis oleh Oshun Muhammad memang mengibas kembali zaman awal remaja saya. Saya memang terdedah dengan novel-novel sejak kecil lagi dan merupakan peminat siri 5 Sekawan oleh Enid Bylton. Saya berpendapat novel Ninja Kunaharo ini dapat membawa pembaca menyelami jalan cerita yang begitu menarik. Saya sendiri kekadang tersenyum apabila menbaca novel ini dan bahasa yang digunakan amat bersesuaian untuk peringkat umur awal remaja. Di samping memaparkan unsur humor penulis juga telah berjaya mengetengahkan nilai-nilai murni yang boleh mencetus kesedaran di kalangan golongan pembaca sasaran.

That is my short review of Ninja Kunaharo – Misteri Kelubung Putih. Don’t get me wrong, it doesn’t mean because I got this novel from the writer then I give a positive review on her book. But honestly this is very interesting 'masterpiece' for young teenagers. Parents should encourage their kids to read, not only this particular novel but any good reading material. We want to cultivate the reading habits among Malaysian and it should start from the early age. The existence of the writers like Oshun will forward wide range of quality materials for reading. I hope she will keep on writing different series of Ninja Kunaharo. I told my friends to buy this novel and all different series so that their kids can have their own collection.

I have a good collection of novel from my favorite’s author such as Micheal Palmer, Danielle Steel, Nicholas Spark, Jodi Picoult, John Grisham, Norhayati Berahim, Norzailina Nordin and many more. But now, I have to slow down and reduce the number of fiction books and concentrate more on non-fiction stuff such as academic journals….because one of my bad habits, once I read the novel, I can’t stop. I will keep on reading till I finish and I don’t be bother what happen around me..ahaks!!!

41 comments:

budak (lara) said...

Pinjam :)

iEn said...

rajin simpan novel. kite xdok duit nak beli nobel.. sempat baca cerpen jek arr jawabnyee heheeh

wan said...

Samalah kita.

Once baca first page, memang sampai ke last page lah jawabnya. Non stop baca.

arasis said...

Swan River? byk x swan kat sane? lenkali snap la pic swan lak.. hehe..

myfisol said...

reading open up a window to million possibilities..

NBK466 said...

Den mmg tak rajin membaca..laa nie cuma baca surat khabar (issue2 menarik jerk), internet or buku2 akta..itu pun sbb urusan kerja..

Mak Su said...

serius? nanti kita cuba cari buku dia

yOnnA said...

health problem?
huhu..
teruk ke bro

arsaili said...

re: byl - kena daftar nama dulu..ekeke

re: ien - dah minat kan..bila kira2 balik ..byk gak duit abes

re: wan - tu la...tak suka henti2..nanti kena ulang semula or tak baca terus

arsaili said...

re: arasis - byk gak ..nanti la syg tangkap...ada gambo black swan

re: myfisol- yea..couldn't agree more

re: maksu - yea maksu bagus utk bacaan kanak2

arsaili said...

re: yonna - errr...bole la tahan

tintaHati said...

Wahh jarang lah lelaki baca novel. Kalo hang ada kat sini boleh la kita tukar-tukar novel kan?

Tapi macam hang jugak, aku pun terpaksa reduce kan pembacaan novel fiction nih...huhu...banyak lagi jurnal2 yang belum hadam! aieeee....

Jie said...

Norhayati Berahim & Norzailina Nordin pun penulis kesukaaan Kak Jie. Skrg Kak Jie tengah baca Angah - Harry Potter - and the half blood prince.

KakJie teringin nak beli buku Why Men Don't Have a Clue and Women Always Need More Shoes - barbara & allan pease tu...menyesal la hari tu dah baca sejam masa lepak² kat MPH. Kat Rawang ni cari tak de buku cam gitu.

Kak Jie dah kurang membaca novel, suami tak berkenan..dia cakap nnt kakjie bad mood..he he he..tiap kali baca novel sedih² je..terbawa² kat dunia realiti. Nangis betul²...

arsaili said...

re: tintahati - kat msia mmg kurang..tapi klu kat barat, ramai male reader..dia org baca kat tube, bus stn masa waktu balik kerja..mat2 rockers pun ramai ke kedai buku...harap lebih ramai membaca agar menjadi budaya

re; kak jie - uitsss kak jie kena la baca citer romantic, nanti sure aura romantic timbul..sure hubby suka..wkakakakaka

mazudi said...

Cerita pasal baca novel, aku pun dah lama tak baca. But I like Jeffrey Archer very much. Aku ada semua novel dia.

Happy reading.
-mazudi.com-

arsaili said...

re: Mazudi - owhh mmg famous that british author..tapi tak baca buku dia...kurang minat ngan british author lebih kepada US kot and malaysian author.

Azzam Supardi said...

Ko suka true stories? Sekarang aku tengah baca Into The Wild karya Jon Krakauer. Cerita pasal sorang student Chris McCandless yang bijak dan anak orang berada meninggalkan kehidupan moden dan berteknologi tinggi ni untuk hidup dalam dunia luar (outdoor). Akhirnya...ko baca la sendiri heh! Banyak falsafah tentang kehidupan.

muadzlife said...

yes... was thinking to get the book soon..

shuhada said...

dare not to sleep n eat while i'm reading, addicted totally,hehe, gud to know that there are guys who like to read:p

Waliz said...

hi arsaili..we have the same habits la..cant put down the book when get hold of it..tak makan pun takpe..and i like danielle steele and john grisham too..

aria ayumi said...

5 sekawan by Enid Bylton! tak tahu nape masa sekolah rendah dulu, kite sangat suke baca buku2 Enid Bylton. tapi, skang... sebelah mata pun tak pandang buku2 itu. hahaha

Noushy Syah said...

Reading is part of British culture,from as early as 4 yrs old till the old one, no question about it, it's a good habit anyway..thus,to start that habit for your kids in the future, it must be started from the peers...so it's from you..keep it up!

hajarss said...

salam :).. siri 5 sekawan, suka juga, tapi skarang dah tak de kat pasaran kan?

arsaili said...

re:azzam - aaa tau novel tu..now dia org buat movie...

re;muazdlife - go go go ..n get it

re;shuhada - erkkk glad to know i'm no alien...ramai gak ada habit yg sama

arsaili said...

re: waliz - tu la...tak suka stop,...sebab nanti ilang minat nak terus baca

re: aria ayumi- uikss thats normal coz u r no longer pembaca sasaran..sure u go for cerita yg sesuai ngan ur age..uhuhuhu

re: noushy - yea ...hope msia will go to that direction

arsaili said...

re: hajarss - tu lama dh tak tengok...rasanya tade dh...uhuhu..semenjak menginjak dewasa dh tak baca buku2 tuh

Ida said...

mcm best.nak cariklah buku ni nnti ;)

Norlela Zubir said...

Sudah baca novel Ayat-Ayat Cinta oleh Habiburrahman Al Shirazy? Apa pendapat Arsaili? Ada orang kata novel itu 'jiwang' sangat. Bagi saya, boleh beri 5 bintang...

arsaili said...

re: ida - aaa bagus untuk bacaan ...

blackpurple @ jowopinter said...

Sudah jadi pengulas buku pulak ye.

Biasa baca buku Pramoedya.? :)

© Oshun/EM Muhammad/Nadia Emarele Muhammad said...

Salam Arsaili...
Jutaan terima kasih kerana beri komen ni. OD harap, Arsaili benar-benar terhibur.
I used to jog from Vic Park to Mill Point Street. Best apa. Nyaman with full view of Perth City from the this side of the river.
New Year's Eve (masa duduk di Vic Park and Belmont) we packed our things dan berkumpul di situ untuk tengok fireworks, but have to be there at five p.m. la, to book a place. Kalau tidak, tempat letak keta pun tak ada. Jan 26th also gi sana utk tengok air show.

Anyway, thanks for the comment once again. I might be going to Kak Tini's shop next Tuesday (11/12) in the afternoon after four. I will leave NK3 there for you, insyaALLAH. Take care and get well soon. Now you know, this country is not good for Malaysian... ngeh. Most go back la after some time coz tak tahan asyik sakit je. Macam OD jugalah. OD doakan semoga Arsaili sihat seperti biasa. Amin.

Anul said...

Nice pic u took there. Is it been edited? If not..what a great talent of photography u have there

I didn't manage to spend great time staring on the swan lake..need to follow the travel schedule when i was there once

cikdinz said...

best gak.
bleh pinjam.....heheeee...

Nono said...

Cool shot and yey! Nicholas Sparks is in your favourite author as well... I just love his writing. It is touchy, and indescribable.. I just like it.. :)

aria ayumi said...

ahaks. lepas melayan buku enid bylton, kite layan novel jiwang2. tapi, skang dh bowink dgn novel cintan cintun. *btw, mmg malas mmebaca sket*. maybe nak layan novel omputeh plak kot. ngehh.

Abah Mui'zz said...

Ar, satu pesen la kita bab ralit dgn buku. Abah satu ketika dulu pernah habiskan novel Saga yang tebal tu dalam 1 hari. Sanggup berjaga sebab nak habiskan. Ekekek, bila ingat2 balik, tak cerdiknya abah buat cam itu.

arsaili said...

re: jowo pinter - errkk tak aa..tak minat that kind of book. But heard about the author..femes

re: OD - tu la..sesekali duk mengadap sungai sungguh tenang, dok mengadap pc...sakit mata dan berat otak...sure..thanks, InsyaAllah nak kasi something gak yg dari hari tu tak kasi2 lai...nanti sy tinggalkan kat sweety

re:Anul- this photo sy enhance color..ehehe not a good photographer

arsaili said...

re: Cikdinz - ehehe..ambik la

re: nono - yea...like movies based on his novel too

re: aria - baca baca jgn tak baca

re: abah muizz - abah baca saga ek..saya baca gak ...ehehehe masa form 3 kot..dah lupa jln citer dia uhuhu

Sarah Mohd Shukor said...

tak pernah dgr pun pasal ninja kunaharo ni. tp kecik2 dulu, sy pun pembaca setia 5 sekawan. semua buku2 tu masih ada smpai skrg.

arsaili said...

wahh..sama la kita tapi buku we all tu entah ke mana

posmen said...

secret island.. my peberet.. enid bylton rules!! :)